MOĆNA PORUKA SIJA IZ MOSKVE! Kina je spremna da stane uz Rusiju!
Foto: AP/Tanjug/Ap

Predsednik Kine nalazi se u poseti Rusiji do 22. marta na poziv šefa ruske države Vladimira Putina.

Ova poseta je njegovo prvo putovanje u inostranstvo nakon što je ponovo izabran za šefa države u trećem mandatu.

"Kina i Rusija, kao velike sile i stalne članice Saveta bezbednosti UN, igraju važnu ulogu u međunarodnim poslovima. U svetu daleko od mira, Kina je spremna sa Rusijom da odlučno brani međunarodni sistem u čijem centru su UN, da čuva svetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i osnovnim normama međunarodnih odnosa zasnovanim na ciljevima i principima Povelje UN, pridržavaju se istinskog multilateralizma, promovišu globalnu multipolarnost i demokratizaciju međunarodnih odnosa, promovišu razvoj globalne uprave u pravednijem i racionalanijem pravcu", rekao je Si po dolasku u Moskvu.

Kako su prenele RIA Novosti, predsednik Kine je kazao da namerava da sa predsednikom Rusije razgovara o važnim regionalnim i međunarodnim temama od zajedničkog interesa.

"Očekujem da ću tokom posete temeljno razmeniti mišljenja sa predsednikom Vladimirom Putinom o pitanjima bilateralnih odnosa i važnim regionalnim i međunarodnim temama od zajedničkog interesa i izneti plan za razvoj strateške interakcije i praktične saradnje", rekao je Si.

On je uveren da će njegova poseta Moskvi biti plodonosna.

"Uveren sam da će poseta biti plodotvorna i dati novi podsticaj zdravom i stabilnom razvoju kinesko-ruskih odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje u novoj eri", rekao je Si.

Razvoj odnosa Kine i Rusije ne samo da donosi opipljive koristi narodima dveju zemalja, već i daje veliki doprinos svetskom napretku, izjavio je predsednik Kine, preneo je TAS S.

Kineski lider je rekao da dve zemlje krasi dugogodišnje prijateljstvo između njenih naroda.

"Rast kinesko-ruskih odnosa ne samo da je doneo opipljive koristi građanima naše dve zemlje, već je dao i značajan doprinos razvoju i napretku sveta", naglasio je Si.

Komentari (0)

Loading