BAJDENOVA KOBNA GREŠKA Amerikanci napromišljenim odlukama stvorili moćan savez protiv kojeg nemaju šanse!
AP Andrew Harnik

- Tokom poslednjih godinu dana SAD su uvele sankcije velikih razmera protiv Rusije i u isto vreme su zauzele neverovatno ratoboran stav prema Kini.

Ovaj pristup se izražava u politici koja varira od strogih mera kontrole izvoza do otvorene podrške Tajvanu i mogućoj zabrani društvene mreže Tik Tok. U isto vreme je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, u suštini, nastavila da sprovodi protiv Irana politiku koja predviđa očuvanje statusa kvo. Pokušaji da se obnovi iranski nuklearni program su propali - piše u članku.

(UKRAJINA UŽIVO) KINESKI PREDSEDNIK STIGAO U MOSKVU - Alo.rs

- U vezi sa tim, sve tri zemlje su u različitim nivoima pod američkim sankcijama i ne čudi što su počele da tešnje sarađuju. Iran se nalazi u završnoj fazi za pristup Šanganskoj organizaciji sa saradnju – forum za pitanja bezbednosti na čelu sa Kinom i Rusijom. Kina je pomogla Iranu i Saudijskoj Arabiji da postignu dogovore - navodi list.

U članku se podvlači, da poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi, koja počinje danas, bi trebalo da pruži neko pojašnjenje o tome koliko je jako partnerstvo Rusije i Kine.

Prema proceni lista, poslednja godina je dala važnu lekciju Moskvi, Pekingu i Teheranu. Ona se sastoji u tome da kakve god da imaju probleme, njihov najveći problem su Sjedinjene Američke Države.

Navodi se da SAD imaju dve varijante za suprotstavljanje pomenutim zemljama. Prva je da u doglednoj budućnosti nastave da sprovode politiku usmerenu protiv ove grupe država. U tom slučaju, konstatuje list, Vašingtonu će biti veoma složeno da okupi „koaliciju za obuzdavanje“.

- Indija, na primer, može da se usaglasi sa obuzdavanjem Kine, međutim, može da joj bude mnogo komplikovanije da istupi protiv Rusije zbog istorijskih veza - piše u članku.

List navodi da je drugi put da Sjedinjene Američke Države iskoriste protivrečja među navedenim zemljama i pokušaju da ih razdvoje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading