STIGLO POJAČANJE AMERIČKOJ PETOJ FLOTI Do 7.000 dobro obučenih trupa je spremno za akciju!
Foto: Shutterstock

18-dnevna pomorska obuka najveća je pomorska vežba u regionu Bliskog istoka, izvestila je Saudijska novinska agencija. Domaćin je bila Centralna komanda američkih pomorskih snaga u sedištu njene Pete flote u Bahreinu.

Vežba je okupila 7.000 učesnika iz više od 50 zemalja, regionalnih i međunarodnih organizacija, 30 sistema veštačke inteligencije, bespilotnih sistema i 35 brodskih plovila.

Vežbe su se fokusirale na kombinovanu komandu i kontrolu, pomorsku bezbednost, borbu protiv mina, bespilotne sisteme i veštačku inteligenciju, kao i globalno upravljanje zdravljem.

Vežba je uključivala nekoliko pomorskih scenarija u oblastima operacija u Arapskom moru, Omanskom zalivu, Adenskom zalivu, Crvenom moru, Indijskom okeanu i priobalnim regionima istočne Afrike.

Komandovano je iz Bahreina, Jordana, Kenije, Saudijske Arabije i SAD. Saudijske pomorske snage, koje su učestvovale predvodile su grupu za borbu protiv mina na vežbama održanim u Bahreinu i Jordanu.

Viceadmiral Bred Kuper iz Centralne komande američkih mornaričkih snaga komandovao je vežbama, dok su oficiri iz UAE, Francuske, Pakistana i Egipta bili zamenici komandanta, a tu su bili i načelnik štaba i direktor centra za pomorske operacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading