"IZVINITE ŠTO STE ČEKALI" Tramp se vratio na Fejsbuk
Foto: Tanjug Win Mcnamee

Osim kratke najave svog povratka, on je takođe postavio stari video o sebi kada je pobedio na predsedničkim izborima 2016, rekavši „Izvinite što ste čekali, komplikovan posao“.

Meta, Fejsbukova matična kompanija, objavila je u januaru da će vratiti bivšeg predsednika na funkciju jer bi „javnosti trebalo da bude omogućeno da čuje političare“.  Međutim, u zvaničnom postu je pojašnjeno da se Tramp sada suočava sa „pooštrenim kaznama za ponovljene prekršaje“  kao načinom da „odvrati“  takvo ponašanje.

Bivši predsednik je uklonjen sa Fejsbuka i Instagrama, koji su oba u vlasništvu Mete, 2021.

Pišući o zabrani 2022. godine, predsednik kompanije za globalne poslove, bivši zamenik premijera Velike Britanije, Nik Kleg, kaže da je bio pod „ ekstremnim i veoma neobičnim okolnostima“,  a zvanični razlog je bio to što je Tramp pohvalio „ljude koji su učestvovali u nasilju na Kapitolu 6. januara 2021“.

Na sličan način je trajno suspendovan sa Tvitera zbog „podsticanja nasilja“.To se odnosilo na Trampove tvitove o neredima na Kapitolu gde je demonstrante nazvao „velikim američkim patriotama“.  Bivši predsednik je posebno voleo ovu društvenu mrežu i pre stupanja na funkciju.  Dok je 2017. čak rekao da ne bi pobedio na izborima bez Tvitera.

Kao odgovor, Tramp je podneo tužbu protiv Tvitera, Gugla i Fejsbuka zbog "cenzure".  On je tvrdio da ako kompanije mogu da zabrane njega, tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Država, onda „mogu to učiniti bilo kome“. Međutim, tužba protiv Tvitera je odbačena u maju 2022.

Političar je potom stvorio sopstvenu društvenu mrežu pod nazivom Truth Social u oktobru 2021. godine, reklamirajući je kao konkurenta „tiraniji velike tehnologije“.  Tramp je u zvaničnom saopštenju za štampu napisao: „ Živimo u svetu u kome su talibani veoma prisutni na Tviteru, ali je vaš omiljeni američki predsednik ućutkan.

Vlasnik Tesle Ilon Mask kupio je Tviter za 44 milijarde dolara u oktobru i rekao da će ponovo postaviti Trampov nalog na glasanje. Rezultat ankete, koja je dala 15 miliona odgovora, pokazao je da je 52% glasalo za vraćanje zabranjenog bivšeg predsednika. Trampov nalog je ponovo bio vidljiv u novembru, ali on još nije ništa tvitovao. Napisao je da će, iako mu se „ sviđao Ilon“,  ostati na Truth Social, nazivajući to „posebnim“. 

Tramp je najavio svoju predsedničku kampanju za 2024. u novembru, nakon što je Republikanska partija obezbedila tesnu većinu u Predstavničkom domu na izborima na sredini mandata. Novooživljeni nalog na Fejsbuku biće „važan alat za kampanju 2024. da dopre do glasača putem reklamiranja, mobilizacije građana i prikupljanja sredstava“,  rekao je portparol njegove kampanje Stiven Čeung za Foks njuz.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading