"UZELI SU PARE!" Francuski političar razotkio Norvežane!
Tviter printskrin

Lider francuske desničarske partije "Patriote" Florijan Filipo izjavio je da su Amerikanci odgovorni za sabotažu Severnog toka.

"Još pre teorije koju je izneo cenjeni novinar Simor Herš, bilo je očigledno da iza eksplozije stoje Amerikanci. Uostalom, i pre rata u Ukrajini, Sjedinjene Države su se godinama borile protiv gasovoda Severni tok. Ova borba je postala sastavni deo njihove politike", rekao je Filipo u intervju za "RIA Novosti".

On je dodao da je početkom februara 2022., američki predsednik Džozef Bajden izjavio da su Amerikanci u stanju da se postaraju da gasovod nestane, a da se to i dogodilo, jer je i bilo u interesu Amerikanaca.

Prema njegovim rečima, ostaje pitanje da li su to Amerikanci uradili sami ili zajedno sa Norveškom.

"Nema ničeg apsurdnog u tome, jer je Norveška konkurent Rusiji po gasu, a u mnogim zemljama ruski gas je zamenjen norveškim. Tako da su i oni imali svoj interes i obogatili se na taj račun", objasnio je on.

Francuska mora da napusti NATO

Filipo je upozorio da Alijansa i SAD guraju Evropu u svetski rat i da zbog toga Francuska mora da se povuče iz NATO-a. 

"Sve više Francuza je počelo da se zamara ovom trkom sa trećim svetskim ratom. Vidimo da nas guraju da se uključimo u ovaj sukob, iako do toga ne bi trebalo da dođe. NATO i SAD nas teraju da pošaljemo oružje Ukrajini. Ako nastavimo da ih slušamo, nikada nećemo doći do mira, već do trećeg svetskog rata", upozorio je on.

Prema njegovim rečima, Severnoatlantska alijansa i SAD su protiv Rusije i Kine, i slede veoma militantnu agendu.

"Želimo da se Francuska urazumi i povuče iz NATO-a. Ovaj savez treba raspustiti, on nema razloga da postoji, to je organizacija rata, o čemu svedoče i poslednje godine. Moramo da zaustavimo ovu agendu svetskog rata protiv Rusije i Kine, ovo je apsolutno ludilo", naglasio je političar.

Prekid energetskih veza sa Rusijom katastrofa za Evropu

Francuski političar je istakao da je najveći uticaj na Evropu imao prekid energetskih odnosa sa Rusijom, koji je zaista imao poguban efekat.

"Prekid energetskih veza sa Rusijom bio je katastrofa za Evropu. Posebno je pogodio Nemačku, ali i Francusku. Mi sada kupujemo tečni prirodni gas od SAD, koji košta mnogo više od ruskog. To ne može, a da nas ne brine", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, trgovinski deficit u Francuskoj je postao rekordan, jer se udvostručio za godinu dana.

"Osim toga, postoji snažan uticaj na životnu sredinu, jer smo ruski gas dobijali gasovodom, a američki LNG dobijamo u tankerima, što je veoma loše za životnu sredinu", objasnio je.

Što se tiče ekonomskih posledica, Filipo je podsetio da su evropske zemlje to već prošle kada je EU prvi put uvela sankcije Ruskoj Federaciji 2014, koja je tada postala jača, a da su Evropljani oslabili.

"Zbog svega toga smo znali da će se nove sankcije ponovo okrenuti protiv nas. Izgubili smo i na energetskom i na ekonomskom stanovištu. Zbog povećanja cena energije, mnoge evropske kompanije su počele da se sele u Sjedinjene Države. U Francuskoj su mnoge pekare i mala preduzeća počele da se zatvaraju, jer ne mogu da plate struju, tako da je situacija zaista katastrofalna", pojasnio je.

Pariz je američki pion

Filipo je naglasio da je Francuska pion Sjedinjenih Država, što joj ne dozvoljava da bude posrednik u Ukrajini.

"Da je Francuska slobodna i da nije podređena EU i NATO-u, mogla bi da igra balansirajuću ulogu, ulogu posrednika. Siguran sam u ovo, jer imamo diplomatsku tradiciju, istorijske veze sa Rusijom i uvek smo mogli da pregovaramo sa različitim zemljama", rekao je on.

Ali danas Francuska ne može da deluje u ovom svojstvu zbog svog podređenog položaja u međunarodnoj areni.

"Verujem da Francuska ima privilegovan položaj za posredničku ulogu – političku, istorijsku i geografsku, ali današnja Francuska, koja ni ne liči na Francusku, je pion Vašingtona i ova pozicija je sprečava da deluje", naveo je on i dodao da će Francuska moći da igra ulogu posrednika u Ukrajini kada izađe iz EU i iz NATO-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading