LEDENI TUŠ ZA KIJEV Sana Marin nije ispunila ukrajinski zahtev
Foto: EPA/LUDOVIC MARIN / POOL

Finska je odbila ukrajinski zahtev za nekoliko putničkih vozova koji su saobraćali između Helsinkija i Sankt Peterburga pošto je vozni park delimično u vlasništvu Rusije.

Zahtev za četiri brza voza "Allegro" uputio je generalni direktor ukrajinske železničke kompanije Aleksandar Kamišin finskoj premijerki Sani Marin tokom njene posete Kijevu prošle nedelje.

Prema izveštajima lokalnih medija, Kamišin je prišao premijerki Marin na železničkoj stanici u Kijevu dok je finska delegacija napuštala prestonicu, predajući jpj „parče papira koje baš i nije ličilo na zvanično pismo“, koje je upućeno vladi Finske.

Potpredsednik ukrajinske železnice Aleksandar Ševčenko rekao je novinskoj agenciji STT da bi Ukrajina mogla da koristi vozove za prevoz ljudi do i sa fronta sukoba sa Rusijom, jer je vozni park u skladu sa širinom koloseka Ukrajine.

Istog dana kada je stugao ukrajinski zahtev, Topi Simola, direktor kompanije za gradski saobraćaj, rekao je za STT da ne mogu sami da predaju vozove niti da donose bilo kakve odluke o budućnosti vozova "Allegro", jer su u vlasništvu kompanije Karelian Trains, ali i ruskog nacionalnog železničkog operatera.

"Allegro" je napravljen 2010. za prevoz između Helsinkija i Sankt Peterburga i može da putuje brzinom od 220 km/h (137 mph). Međutim, vozovi su prestali da saobraćaju krajem marta 2022. zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading