PUTIN U PROBLEMU? General Mili poručio samo jedno ruskom predsedniku
Foto: EPA/Foto: EPA/Mikhail Metzel Kremlin Pool

Predesdnik Zajedničkog štaba američkih generalštabova pozvao je Putina da okonča rat protiv Ukrajine.

Predsedavajući Zajedničkog štabova američkih generalštabova general Mark Mili rekao je da politički ciljevi ruskog predsednika Vladimira Putina u ratu protiv Ukrajine više nisu ostvarivi.

Kako je preneo dopisnik UNIAN-a, Mili je to rekao na brifingu posle sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine (takozvani „Ramštajn-10“), koji je održan u virtuelnom formatu.

Prema generalovim rečima, rat Rusije protiv Ukrajine je akt brutalne agresije Putina i ruske vojske uz potpuno zanemarivanje ljudskih života.

- Nedovoljno obučene, loše vođene, loše opremljene ruske snage kreću u bezobzirne frontalne napade i ginu u stotinama dnevno. Svetu je očigledno, a i Putinu bi trebalo da bude očigledno da politički ciljevi koje je Putin postavio da ostvari pre 384 dana više nisu ostvarivi, nastavkom ovog rata. Putin može da zaustavi ovaj rat, i on to može učiniti danas. I mora to da uradi, dodao je Mili.

General je naglasio da su Ukrajinci slobodni i da nikada neće odustati u borbi da ostanu slobodni.

RAT U UKRAJINI

Jedna od užarenijih oblasti na frontu sada je Bahmutska. Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski rekao je da neprijatelj i dalje pokušava da opkoli Bahmut, ali njegovi pokušaji su neuspešni.

Istovremeno, ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin naglasio je da eventualno ukrajinsko povlačenje iz Bahmuta ne bi značilo gubitak rata.

Pored toga, 15. marta održan je deseti sastanak u formatu Ramštajn. Već je poznato da će Švedska Ukrajini prebaciti 10 tenkova Leopard 2 a Norveška PVO sisteme.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading