OTKRIVENA MRAČNA TAJNA VELIKE BANKE! Krali za Hitlera, a sada su uradili nešto užasno!
Foto: Shutterstock

Biznismen i analitičar Robert Kijosaki, koji je predvideo kolaps "Liman bradersa" 2008. godine, čime je zvanično otpočela svetska ekonomska kriza, veruje da je posle pada "Silikon veli benk" sledeći na redu švajcarski gigant "Kredi Svis".

Usled potresa na američkom bankarskom tržištu izazvanih slomom "Silikon veli benka", akcije u "Kredi Svis grupi" strmoglavile su se odmah za 15 odsto, a švajcarski bankarski gigant je u februaru prijavio najveće gubitke još od svetske ekonomske krize.

"Kredi Svis" se inače nalazi na listi od 30 sistemski važnih banki Odbora za finansijsku stabilnost Banke za međunarodna poravnanja (BIS), tajnovite organizacije takođe (ne)poznate kao "Centralna banka centralnih banaka."

"Kula u Bazelu: mračna istorija tajne banke koja upravlja svetom"

Tako je britanski novinar Adam Le Bor naslovio svoju knjigu u kojoj raskrinkava tajne Banke za međunarodna poravnanja - uključujući i apsolutni nedostatak skrupula sa kojim je BIS pomogao Trećem rajhu da opljačka pokorene zemlje i finansira režim koji je rezultovao najvećim stradanjem u čovekovoj istoriji.

Činjenica da se o BIS u javnosti jako malo zna nije začuđujuća, imajući u vidu da se dokumenta čuvaju od javnosti 30 godina, izuzev, kako se navodi na sajtu organizacije, u posebnim slučajevima.

Za sve to vreme, piše Le Bor, članovi BIS se svakog drugog meseca sastaju na privatnim sastancima uz raskošne obroke gde se "dogovaraju kako upravljati svetom", piše autor Greg Filds za Edmond i Lili Safra Centru za etiku Univerziteta Harvard dok komentariše Le Borovu knjigu.

Saradnja sa Hitlerom je "posao kao i svaki drugi"...

BIS je formiran 1930. godine zarad rukovanja finansijama u okviru reparacija za Prvi svetskog rata koje je Nemačka bila u obavezi da isplati. Današnja "Centralna banka centralnih banaka" je takođe obezbeđivala likvidnost evropskim vladama koje su se borile sa ekonomskom nestabilnošću, fluktuacijama valuta i Velikom depresijom.

U stvaranju BIS učestvovala je većina velikih evropskih zemalja.

BIS sebe opisuje kao najstariju međunarodnu finansijsku instituciju na svetu, što je značilo da vlade čuvaju svoje zlatne rezerve na računima BIS — iako bi samo zlato moglo da se skladišti negde drugde — dok bi zvaničnici u Bazelu obrađivali plaćanja između zemalja.

Međutim, BIS će se pokazati u sasvim drugačijem svetlu za manje od deset godina od njenog osnivanja.

Nakon što je Nemačka anektirala čehoslovačke oblasti Sudeta 1938. godine, čehoslovački lideri su prebacili veliki deo zlata te zemlje na dva računa u Banci Engleske radi čuvanja, piše Le Bor. Jedan račun je bio na ime BIS, a drugi na ime same Narodne banke Čehoslovačke.

Tri dana nakon što će Nemačka izvršiti invaziju na Prag 1939. godine, Rajhsbanka je naredila Narodnoj banci Čehoslovačke da se zlato sa njena dva računa u Britaniji prebaci u Nemačku.

Iako je Banka Engleske odbila da prebaci zlato sa tamošnjeg računa Narodne banke Čehoslovačke, "BIS nalog je prošao", piše Le Bor.

Isti proces se ponavljao tokom čitavog rata, piše autor, a pljačku centralnih banaka pokorenih zemalja pratili su prihodi od "arijanizacije" preduzeća u jevrejskom vlasništvu, a Nemačka je sticala sve veći uticaj na BIS.

... ali poslovanje sa Moskvom nije

Iako priznaje da je BIS morao biti naklonjen nacistima u određenoj meri, Greg Filds smatra da je najtužnije to što su službenici BIS takvo sarađivanje sa Trećim rajhom smatrali poslom kao i svaki drugi.

Međutim, dok BIS nije ni trepnuo pri finansiranju Hitlerovih zverstava, već više od godinu dana primenjuje drugačije aršine po pitanju zamrznutih ruskih sredstava.

Kada su zapadne zemlje krajem februara 2022. godine najavile da će ograničiti sposobnost Centralne banke Rusije da raspolaže sa 640 milijardi dolara deviznih i zlatnih rezervi u okviru paketa sveobuhvatnih sankcija nametnutih zbog početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, iz BIS je saopšteno da ta institucija neće dozvoliti Moskvi da izbegne sankcije.

Manje od dve nedelje kasnije, "Volstrit džornal" je preneo da je Rusiji suspendovana mogućnost korišćenja transfera sredstava putem Banke za međunarodna poravnanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading