ISPLOVIO VELIKI RUSKI SAVEZ! Zapad drhti pred najvećim armijama sveta!
Foto: Shutterstock

"U trilateralnoj pomorskoj vežbi Pomorski pojas bezbednosti 2023  koja se održava u oblasti luke Čabahar u Islamskoj Republici Iran učestvuju mornarice Rusije, Narodnooslobodilačke vojske Kine i Islamske Republike Iran", navodi se u saopštenju ruskog MO, prenosi TAS S.

Rusku mornaricu u ovim manevrima predstavlja pomorska grupa koju čine fregata Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov i tanker srednje veličine Kama, saopštilo je ministarstvo.

"Pomorska grupa ruske Severne flote uvežbavaće zajedničke operacije sa kineskim razaračem Nandžing, fregatama Sahand i Džamaran, korvetom Bajandor i drugim brodovima i plovilima Ratne mornarice Islamske Republike Iran", navodi se u saopštenju ruskog MO.

U prvoj fazi pomorskih vojnih vežbi mornari iz tri zemlje će se uvežbavati na mapama za zajednička dejstva na moru, dobijaćče naredbe i uputstva i održavati taktičke brifinge, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Pomorski manevri trajaće do 17. marta i tokom ove faze mornarice tri zemlje će uvežbavati formiranje multinacionalne mornaričke borbene operativne grupe, zajedničko manevrisanje i artiljerijsku vatru po dnevnim i noćnim uslovima.

Uvežbavaće se i oslobađanje zarobljenog plovila, pružanje pomoći brodovima u nevolji i neke druge zajkedničke pomorske aktivnsti, saopštilo je ministarstvo.
Krajem februara u u Indijskom okeanu su održani zajednički pomorski manevri Rusije, Kine i Južne Afrike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading