SVETU PRETI NOVA EKONOMSKA KRIZA! Pucaju banke u Americi
Foto: Shutterstock

Američke regulatorne vlasti zatvorile su Signačer banku sa sedištem u Njujorku, jednu od glavnih banaka kripto industrije, javlja CNBC. Prošle nedelje je Silvergejt banka, najveća u tom biznisu, objavila da će izvršiti likvidaciju zbog trenutne krize na kripto tržištu. Silvergejt će, kako su objasnili regulatori SAD, biti likvidirana radi sprečavanja širenja bankarske krize, jer je veliki poverilac u kripto industriji. Pre nekoliko dana došlo je i do kraha Banke Silicijumske doline (SVB), koju su zatvorili regulatori, te saopštili da gubitke neće snositi poreski obveznici. Pre nego što je SVB zatvoren, imao je imovinu vrednu 209 milijardi dolara i depozite od 175 milijardi dolara.

Ministarstvo finansija, Federalne rezerve i Federalno osiguranje depozita u zajedničkom saopštenju u nedelju uveče su naveli da zatvaraju Signačer banku, ali da njeni klijenti imaju pun pristup svojim depozitima, kako bi mogli da povrate svoj novac.

Regulatori su zatvorili SVB u petak i zaplenili njene depozite, što je najveći bankarski neuspeh u SAD od finansijske krize 2008. godine i drugi po veličini svih vremena. Potez je usledio nekoliko dana nakon što je ta institucija objavila da ima poteškoća u poslovanju.

Kako javljaju ekonomski mediji, još šest banaka nalazi se na oku američkih regulatora i preti im uatvaranje. U pitanju su Ferst ripablik bank, Zajons bankorporacija, Vestern alajens bankorp, UMB fajnenšel korp i Intrast fajnenšel korporejšen, javlja Rojters.

Ono što u ovom trenutku predstavlaj veliki problem i što bi moglo da bude okidač nove velike svetske enomomske krize jeste to što su građani počeli da povlače svoju ušteđevinu i da prodaju akcije banaka nakon što su američke vlasti saopštile da je bankarski sistem u najjačoj ekonomiji sveta bezbedan. Verovatno zbog prethodnog iskustva iz 2008. godine, kada su milioni ljudi ostali bez životne ušteđevine, svojih domova i drugih dobara, mnogi su odlučili da ovog puta ne veruju nikome i da što pre novac sa računa prebace u slamaricu.

Američki predsednik Džozef Bajden insistirao je da do kraha bankarskog sektora neće doći, što su mnogi shvatili baš suprotno, baš kao i saopštenje regulatora koji garantuju da će svi depoziti banaka koje su krahirale biti vraćeni građanima, pa i oni koji su veći od zakonom garantovanih 250.000 dolara.

- Vaši depoziti će vam biti vraćeni kada vam budu trebali - rekao je Bajden američkim građanima, tražeći od njih da budu spokojni.

Ipak, čak su i investitori odlučili da prodaju akcije banaka, pa je tako vrednost Ferst ripablik bank preko noći pala za 60 odsto, zbog čega su hitno reagovale Federalne rezerve i JP Morgan Čejs, a ekonomski stručnjaci smatraju da nema garancija da će strah od kraha jenjavati i da se neće proširiti poput požara, što bi onda sigurno dovelo do nove velike svetske ekonomske krize.

Iz japanskog bankarskog sektora je zvanično saopšteno da trenutno ne postoji strah da bi se kriza mogla preliti i u Zemlju izlazećeg sunca, ali je evidentno da je juče ujutru došlo do smanjenja trgovine na tamošnjoj berzi.

Problem predstavlja i to što brojne kompanije, koje su do sada poslovale preko manjih banaka zbog ekonomske isplativosti, sada planiraju da svoje poslovanje prebace u velike, što bi moglo da dovede do kraha onih manjih, a što opet nosi rizik prelivanja krize i na velike.

Da se nešto opasno valja iza brega pokazala je i jučerašnja vest da je najveća američka banka, JP Morgan Čejs, sa više od tri biliona dolara vrednom imovinom, u ponedeljak na berzama doživela pad od 1,8 odsto.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading