MOĆNA SILA NADMAŠILA RUSIJU Evo ko trenutno ima najmoćnije hipersonične rakete
Foto: Twitter/printscreen

SAD trenutno nemaju svoju potpuno operativnu hipersoničnu raketu.

U svedočenju pred Podkomitetom za strateške snage Predstavničkog doma, Pol Frajstler, glavni naučnik za nauku i tehnologiju u Američkoj odbrambenoj obaveštajnoj agenciji (DIA), uporedio je hipersonične sposobnosti dva glavna konkurenta Vašingtona.

Frajstler je naveo da „dok su i Kina i Rusija sprovele brojne uspešne testove hipersoničnog oružja i verovatno postavile operativne sisteme, Kina prednjači u Rusiji i po infrastrukturi podrške i po broju sistema“.

Tokom protekle dve decenije, nastavio je, Peking je „dramatično unapredio” svoj razvoj hipersoničnih raketnih tehnologija kroz „intenzivne i fokusirane” napore ulaganja, razvoja, testiranja i raspoređivanja. To se odnosi i na konvencionalne i na nuklearne rakete, dodao je on.

Kina je sprovela niz hipersoničnih testova, uključujući jedan koji uključuje balističku raketu srednjeg dometa DF-17, primetio je Freistler. Ovaj projektil, kako je rekao, ima nosivost hipersoničnog kliznog vozila i procenjeni domet od najmanje 1.000 milja (1.600 km), „što mu omogućava da stigne do američkih vojnih snaga u zapadnom Pacifiku“.

DF-17 je možda bio postavljen već 2020. godine, sugerisao je zvaničnik.

Što se tiče Rusije, Frajstler je napomenuo da je ona razmestila tri hipersonična sistema – vazdušnu raketu Kinzhal sa nuklearnim raketama, klizno vozilo strateškog dometa Avangard i protivbrodsku krstareću raketu Cirkon.

Hipersonične rakete putuju velikom brzinom i mogu se pohvaliti velikom manevarskom sposobnošću, što ih čini neverovatno teškim za presretanje.

Dok su poslednjih godina i Rusija i Kina napredovale u razvoju hipersoničnih tehnologija, veruje se da SAD zaostaju za njima jer tek treba da ubace potpuno operativno oružje ovog tipa.

Štaviše, Rusija je već primenila svoje hipersonične sposobnosti u stvarnoj borbi. Rusko Ministarstvo odbrane je u četvrtak saopštilo da je nedavni masovni raketni napad na ukrajinsku vojnu i energetsku infrastrukturu kao odgovor na smrtonosni teroristički upad Kijeva preko granice u Brjanskoj oblasti koristio hipersonični raketni sistem Kinžal.

FIJASKO VAŠINGTONA Rusija porazila NATO na dva fronta

Istog dana, pukovnik Jurij Ignat, portparol ukrajinskog vazduhoplovstva, priznao je da protivvazdušna odbrana zemlje ne poseduje sposobnost obaranja hipersoničnih projektila.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading