"IMAĆEMO STOGODIŠNJI RAT!" Le Penova iznela jeziv sled događaja u Ukrajini, ceo svet bi mogao da gori!
Foto: EPA/IAN LANGSDON

Francuska političarka i liderka "Nacionalnog okupljanja" Marin Le Pen ocenila je da Ukrajina neće pobediti u sukobu, kao i da su mirovni pregovori jedino dobro rešenje za tekući sukob Kijeva i Moskve.

"Nema pedeset različitih rešenja, osim mirovnog sporazuma, sve ostalo će biti loše. Ukrajina neće pobediti - samo ako joj NATO pritekne u pomoć. Ali ako NATO uđe u rat na strani Ukrajine, ceo svet će biti u ratu...Ako nastavimo da isporučujemo oružje – koje nemamo – Ukrajini, lišavajući je sopstvene vojske, onda imamo 'stogodišnji rat'", rekla je Le Penova.

Ona je napomenula da se njena partija ne protivi isporukama odbrambenog oružja Ukrajini, ali ukazuje da bi snabdevanje ofanzivnim oružjem moglo pogoršati sukob.

"Snabdevanje ofanzivnim oružjem nas zabrinjava, jer može da postane element koji će doprineti eskalaciji teritorijalnog sukoba u globalni", rekla je ona. Le Penova je za radio "Frans inter" u četvrtak izjavila da Francuska treba da doprinese traženju mirnog rešenja i da predvodi u organizovanju konferencije o rešenju u Ukrajini, na šta je političarka pozvala u otvorenom pismu objavljenom krajem februara.

Francuski predsednik Emanuel Makron ove nedelje je razgovarao sa svojim američkim kolegom Džozefom Bajdenom telefonom, a pored dodatne vojne pomoći Kijevu, bilo je reči o "nametanju troškova Rusiji" zbog Specijalne vojne operacije, saopšteno je iz Bele kuće.

Makron je prethodno izjavio da ne isključuje nijednu opciju u pogledu daljih isporuka oružja Ukrajini, uključujući vojne avione i teške tenkove "lekler". Prvi francuski tenkovi AMX-10RC, prema francuskom ministarstvu odbrane, trebalo bi da stignu u Ukrajinu ove nedelje.

Iako o slanju aviona, koje Kijev nastavlja da traži od Zapada, i dalje nema reči, ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekorni potvrdio je početkom meseca da zvanični Pariz pregovara sa Kijevom o obuci ukrajinskih pilota u Poljskoj.

Zvanična Moskva je u više navrata pozivala zapadne zemlje da prekinu sa naoružavanjem kijevskog režima, tvrdeći da to samo produžava sukob i patnju ljudi. Ruski zvaničnici su takođe ukazali da članice NATO alijanse postaju direktni akteri u sukobu tako što obučavaju ukrajinske vojnike i šalju svoje oružje u sukob.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
zora

09.03.2023 19:51

Francuski predsednik je iskompromitovan sa svim sto se dogadja u Ukraini tako da nema tezinu za bilo kakve pregovore.