PONOVO IZVINJENJE I OBEĆANJE Micotakis: Reforma železnice i pomoć porodicama nastradalih
Tanjug/Ap

Micotakis je rekao na sednici vlade da se ponovo izvinjava za železničku nesreću u ime onih koji su godinama vladali zemljom, a najviše u svoje ime.

Micotakis je izneo prioritete svoje vlade, koji uključuju transparentnu istragu o uzrocima nesreće i obeštećenje za porodice žrtava, objavio je Rojters.

Premijer je rekao da će biti uloženo više od 270 miliona evra u reformu železnice i obavezao se da će biti zaposleno više osoblja, kao i da će se poboljšati bezbednost postavljanjem digitalnih sistema upravljanja duž pružne mreže do kraja avgusta.

Micotakis je pozvao demonstrante da ne dozvole da protesti pređu u nemire.

Još jedan miting studenata zakazan je za danas u Atini.

Nesreća je izazvala proteste protiv političkog sistema koji je više puta ignorisao pozive sindikata zaposlenih na železnici da se instaliraju i održavaju digitalni bezbednosni sistemi i angažuje više osoblja.

Desetine hiljada ljudi okupilo se u sredu ispred parlamenta u Atini, Solunu i drugim gradovima širom Grčke u najvećim uličnim demonstracijama sa kojima se suočila konzervativna vlada od izbora 2019. godine.

Vlada, koja je prvobitno planirala da se raspišu izbori u narednim sedmicama pošto se njen mandat završava u julu, saopštila je da je nesreća posledica uglavnom ljudske greške, ali je takođe priznala da je u železnicu nedovoljno ulagano i da je zanemarivana zbog grčke dužničke krize.

Putnički voz sa 350 putnika, uglavnom studenata, sudario se sa teretnim vozom u centralnoj Grčkoj 28. februara u najvećoj železničkoj nesreći u toj zemlji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading