POLJSKA TRAŽI NOVAC NAZAD OD UKRAJINSKIH IZBEGLICA "Neopravdano primili oko 450.000 dolara"
EPA

Poljski zvaničnici pokušavaju da povrate sredstva socijalne pomoći koja su neopravdano dodelili ukrajinskim izbeglicama nakon što su napustili Poljsku, prenosi poljski medij "Republika".

Prema pisanju lista, poljska ustanova socijalnog osiguranja (ZUS) isplatila je oko dva miliona poljskih zlota (450.000 dolara) Ukrajincima kroz dva programa koji su davali mesečne isplate od 300 (67 dolara) i 500 zlota (112 dolara) mesečno po detetu uprkos tome što izbeglice nisu imale pravo na ovu pomoć.

Međutim, stvarni iznos pomoći podeljene bez valjanog razloga može biti i veći, navodi se u izveštaju. Do sada se veruje da je od ove sume ZUS dobio samo 35.300 poljskih zlota (8.000 dolara).

Portparol ZUS-a Pavel Zebrovski rekao je da ta organizacija „donosi dalje odluke o neopravdano naplaćenim beneficijama i obavezuje svoje korisnike da ih vrate“, dodajući da za to imaju dve godine.

Kako stvari trenutno stoje, ako izbeglica iz Ukrajine napusti teritoriju Poljske, pomoć koju dobija od lokalnih vlasti ili ZUS-a se suspenduje. Ukoliko izbeglica ostane van Poljske duže od 30 dana, u potpunosti gubi pravo na sve pogodnosti vezane za ovaj status.

Varšava je poslednjih nedelja pooštrila pravila za ukrajinske izbeglice. Od marta 2023. godine, biće im dozvoljeno da besplatno borave u privremenom smeštaju samo 120 dana od trenutka kada stignu u zemlju. Nakon toga, moraće da pokriju 50% svojih životnih troškova, ali ne više od 9 dolara dnevno. U maju, ove brojke bi trebalo da porastu na 75% (13 dolara dnevno).

Prema novim pravilima, ZUS je privremeno prestao da isplaćuje naknade za oko 3.200 ukrajinskih državljana koji su napustili zemlju. Međutim, Zebrovski je obećao da će pomoć biti vraćena ako se vrate u roku od mesec dana.

Od početka sukoba između Moskve i Kijeva u februaru 2022, milioni ukrajinskih izbeglica su pobegli iz zemlje u EU, a susedna Poljska je postala jedna od njihovih glavnih destinacija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading