NEMCI SKREĆU POGLED! Pistorijus se okrenuo protiv Amerikanaca?
Foto: Tanjug/Tanjug

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus pozvao je na oprez zbog medijskih izveštaja da je proukrajinska grupa umešana u miniranje gasovoda Severni tok u Baltičkom moru prošle godine.

Rekao je da je čitao novinske izveštaje s velikim interesovanjem, ali potom upozorio da ne treba donositi ishitrene zaključke, preneo je Ej-Bi-Si njuz.

"Moramo jasno da razlikujemo da li je to ukrajinska grupa koja je delovala po naređenju Ukrajine ili bez znanja vlade", izjavio je Pistorijus novinarima u Stokholmu, gde se održava sastanak ministara odbrane EU.

Takođe, ukazao je i na komentare stručnjaka da se potencijalno radi o operaciji pod lažnom zastavom, tj. da je sabotažu sprovela grupa koja se izdaje za ukrajinsku kako bi se ta zemlja optužila za incident.

"To ne bi bio prvi put u istoriji ovakvih događaja", istakao je nemački ministar i dodao da se zato uzdržava od izvlačenja preuranjenih zaključaka.

Upitan da li bi izveštaji mogli da potkopaju podršku Zapada Ukrajini, Pistorijus je rekao da bi na to pitanje mogao da odgovori kada bude imao pouzdane informacije, u protivnom sve je nagađanje.

Prethodno su nemačke medijske kuće, pre svega dnevni list "Cajt", izvestile da su istražitelji uspeli u velikoj meri da rekonstruišu kako su gasovodi koji se prostiru od Rusije do Nemačke sabotirani u noći 26. septembra 2022. godine.

Pozivajući se na više neimenovanih zvaničnika, objavili su da su pet muškaraca i žena – kapetan, dva ronioca, dva pomoćnika i doktor – koristili čamac koji je unajmila ukrajinska kompanija u Poljskoj, te da su osumnjičeni imali falsifikovane pasoše prilikom iznajmljivanja plovila koje je krenulo iz nemačke luke Rostok.

Nemačko savezno tužilaštvo odbilo je da komentariše ove izveštaje. Ali je potvrdilo da su istražitelji izvršili pretres od 18. do 20. januara "u vezi sa sumnjivim iznajmljivanjem čamca".

"Postoji sumnja da je dotični čamac mogao da transportuje eksplozivne naprave koje su eksplodirale 26. septembra 2022. na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2", navodi tužilaštvo u mejlu upućenom "Asošijeted presu".

"Procena oduzetih predmeta je u toku. Identitet počinilaca i njihovi motivi su predmet tekućih istraga, tako da u ovom trenutku nije moguće davati bilo kakve pouzdane izjave s tim u vezi", dodaje se u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading