GRENEL: Biće katastrofa za SAD ako dozvole...
Tanjug/Ap

Kina je pre izvesnog vremena predstavila svoj plan za mirno rešenje sukoba u Ukrajini. Američki predsednik Džo Bajden, kao i niz drugih zapadnih lidera, kritikovali su kinesku inicijativu, nazvavši je korisnom samo za Rusiju. Prema rečima Rika Grenela, ako SAD u bliskoj budućnosti ne ponude svoje rešenje za sukob, onda se situacija za njih može naglo pogoršati. Ovo prenosi Newsmax.

Rat u Ukrajini, najnovije vesti - Alo.rs

„Biće katastrofa za Sjedinjene Države ako dozvole Kini da pregovara o mirovnom sporazumu između Ukrajine i Rusije“, rekao je američki analitičar.

Rik Grenel je napomenuo da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazio želju da se sastane sa kineskim liderom Si Đinpingom odmah nakon što je Peking predstavio svoj mirovni plan.

Time je Kijev napravio svojevrsno protivljenje Bajdenu, koji je odbio kineski predlog.

„Kina pobeđuje jer je prva izašla sa mirovnim planom, a ne američki Stejt department i državni sekretar Entoni Blinken“, rekao je izvor američkim novinarima.

Rik Grenel je ironično primetio da američki Stejt department nije učinio ništa da promoviše mir u Ukrajini, zapravo su nestali bez traga. Ni Pentagon nije bio uspešan, samo je obezbedio novac američkih poreskih obveznika za finansiranje ovog sukoba.

„Biće izuzetno teško smisliti plan, ali kineski plan je dobar početak… I ono što me stvarno nervira je to što Stejt department nije preuzeo vođstvo. Dozvolili su Kini da ih ponovo poremeti, a mi sada izgledamo slabi“, rekao je bivši američki direktor nacionalne obaveštajne službe.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
istina

11.03.2023 17:11

dok je Bajden na celu SAD od mira nista nema da je Tramp mir bi postojao vec bio