"SPREČIĆU TREĆI SVETSKI RAT" Tramp obećava da će okončati sukob u Ukrajini za samo jedan dan
EPA/JIM LO SCALZO

Predsednik Džoyef Bajden vodi Sjedinjene Države „u zaborav“, rekao je Donald Tramp na Konzervativnoj konferenciji o političkom delovanju u Merilendu u subotu. Bivši predsednik je obećao da će prestati da troši novac američkih poreskih obveznika na „glupe“ inostrane ratove dok je prikupljao podršku za potencijalni politički povratak 2024.

„Bio sam jedini predsednik u decenijama koji nije imao rat“, rekao je Tramp u svom skoro dvosatnom govoru na godišnjem skupu konzervativaca u Gailord National Resortu, tvrdeći da bi, da je on sada na funkciji, „Ukrajina napredovali, ne bi bilo mrtvih ljudi, ni uništenih gradova koji se nikada ne bi mogli obnoviti.”

Prošlog meseca Tramp je obećao da će odmah pozvati Moskvu i Kijev, ako bude ponovo izabran, insistirajući da tačno zna šta da kaže ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom da zaustave sukob.

„Znam šta da kažem“, ponovio je u subotu. „Pre nego što stignem u Ovalnu kancelariju, završiću katastrofalni rat između Rusije i Ukrajine… Rešiću problem i rešiću ga brzim redom i neće mi trebati više od jednog dana"- tvrdi Tramp.

U isto vreme, Tramp je osudio Bajdena zbog trošenja milijardi dolara poreskih obveznika umesto što je primorao evropske saveznike Vašingtona da finansiraju Kijev.

„Da li NATO stavlja dolar za dolar sa nama?“ rekao je. „Uložili smo 140 milijardi dolara, a oni su uložili samo mali deo toga. I znate, svi želimo da vidimo uspeh, ali to je njima mnogo važnije nego nama zbog te lokacije.”

„Nikada se nećemo vratiti stranci koja želi da da neograničen novac za borbu protiv stranih ratova koji su beskrajni ratovi, koji su glupi“, rekao je Tramp.

Tramp je upozorio Amerikance da se suočavaju sa „najopasnijim vremenom u istoriji naše zemlje, a Džo Bajden nas vodi u zaborav“, tvrdeći da će svet uskoro zaroniti u Treći svetski svet ako se „nešto ne desi brzo“.

„Ja sam jedini kandidat koji može dati ovo obećanje: sprečiću treći svetski rat“, rekao je on.

TRAMP NE ODUSTAJE "Vodićemo ovu bitku do konačne pobede"

Poslednjih meseci Tramp je više puta pozivao SAD da predvode pregovore o mirovnom rešenju u Ukrajini, dok je kritikovao način na koji je predsednik Bajden rešio sukob. On je takođe osudio obećanje SAD da će poslati tenkove M1 Abrams u Ukrajinu, rekavši da bi taj potez mogao da dovede do nuklearnog rata – dok Moskva nastavlja da insistira da isporuke oružja čine Zapad direktnom stranom u neprijateljstvima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading