TRODNEVNA ŽALOST U GRČKOJ Tužne scene posle sudara vozova, železničari danas protestuju
Foto: Tanjug/Tanjug/Giannis Papanikos

Spasilačke ekipe su i dalje na terenu i pretražuju vagone, jer se strahuje da u kompoziciji i dalje ima povređenih i stradalih.

Ambasador Dušan Spasojević rekao je za RTS da nema podataka da ima povređenih ili poginulih srpskih državljana u sudaru vozova u Grčkoj.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je formiranje ekspertske komisije za istragu sudara.

 

"Suočavamo se s neopisivom tragedijom. Naše misli su pre svega sa rodbinom žrtava. Naša dužnost je da lečimo povređene, da identifikujemo tela. Ali tu sam i da vam garantujem da ćemo otkriti uzroke tragedije i učinićemo sve što je u našoj moći da se ovako nešto više nikada ne ponovi", poručio je Micotakis.

Grčki ministar infrastrukture i transporta Kostas Karamanlis podneo je ostavku. Naveo je da ostavku podnosi jer je to najmanje što može da učini kako bi odao počast žrtvama.

Uhapšen je šef železničke stanice u Larisi, a smatra se snosi najveću odgovornost za nesreću.

Predsednik grčkih železničara Kostas Genidunijas poručio je da na relaciji Atina–Solun ne rade ni semafori, ni pokazivači, ni kontrola saobraćaja i da se sve radi ručno.

"Ako bi funkcionisalo, mašinovođe bi videle crveni signal i vozovi bi se zaustavili na 500 metara jedan od drugog", istakao je Genidunijas ističući da su radnici više puta zbog toga protestovali.

U pismu od 7. februara grčki sindikat železničara ukazao je na brojne probleme u grčkoj železnici. Naveli su da "sve dok se ne preduzmu zaštitne mere na radnim mestima i bezbedan rad i saobraćaj vozova, nezgodama neće biti kraja".

Ispred sedišta Helenske železnice u Atini oko hiljadu demonstranata protestovalo je zbog sudara vozova. Došlo je i do sukoba sa policijom.

Vozovi danas neće saobraćati u Grčkoj, nakon što je Panhelenska federacija železničkih radnika (POS) odlučila da stupi u 24-časovni štrajk.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading