MENJA SE DŽONSONOV PROTOKOL Britanija i EU postigle sporazum o Severnoj Irskoj
Foto: AP/AP/Tanjug

Velika Britanija i EU postigli su danas sporazum o protokolu za Severnu Irsku, potvrdio je neimenovani visoki zvaničnik britanske vlade novinaru londonskog Gardijana. 

Nešto pre toga premijer Velike Britanije Riši Sunak najavio je za posle podne konferenciju za novinare.

"Danas popodne ću održati zajedničku konferenciju za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen", objavio je Sunak na svom Tviter nalogu.

U izveštaju agencije Rojters se navodi da će se fon der Lajen kasnije danas sastati i sa britanskim kraljem Čarlsom III kako bi okončala dogovor o post-Bregzit trgovinskim pravilima za Severnu Irsku.

Britanski premijer Riši Sunak i predsednica Evopske komisije Ursula fon der Lajen održali su danas u Londonu ''konačnu rundu razgovora'' o novom sporazumu za Severnu Irsku, kojim zvanični London želi da promeni važeći Severnoirski protokol koji je potpisao bivši premijer te zemlje Boris Džonson u okviru procesa izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, preneo je ranije danas Bi-Bi-Si.

Sporazum koji je potpisao bivši britanski premijer Džonson predviđa da sva roba koja ulazi u Severnu Irsku iz ostatka Velike Britanije mora biti proveravana.

Demokratska unionistička partija Severne Irske saopštila je da će takav potez podriti poziciju Severne Irske unutar Velike Britanije upozoravajući da će to negativno uticati na trgovinu.

U međuvremenu, zamenik britanskog premijera Dominik Rab ranije danas je izjavio da su Velika Britanija i EU ''na pragu'' sporazuma i da se EU ''pomerila'' po nekim pitanjima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading