PROJEKAT "GV" Mask gubi bitku, moćna sila sprema lansiranje skoro 13.000 satelita
Foto: Shutterstock

Kineske vojne ličnosti su ranije izrazile zabrinutost zbog posledica po nacionalnu bezbednost koje predstavljaju "Spejs eks" sateliti Ilona Maska

Kineski istraživači se spremaju da lansiraju skoro 13.000 satelita u nisku orbitu Zemlje, u potezu koji bi smanjio, i potencijalno nadgledao "Spejs eks", mrežu Ilona Maska, koja je prvi put lansirana 2019. godine i pruža satelitski pristup internetu u 50 zemalja.

Projekat, koji nosi kodni naziv 'GV' i koji vodi vanredni profesor Ksu Can sa Univerziteta svemirskog inženjerstva Narodne oslobodilačke vojske u Pekingu, biće lansiran u orbitu 12.992 satelita kojima upravlja Kineska satelitska mreža dizajniranih da poboljšaju efikasnost komunikacije.

Raspored lansiranja ostaje nepoznat, ali tim na čelu sa Ksuom je rekao da planiraju da ih rasporede pre Starlinka. Dodali su da bi to "osiguralo da naša zemlja ima mesto u niskoj orbiti i sprečilo Starlink da preterano zauzme resurse niske orbite".

Predviđeni broj "GV" satelita bi premašio sadašnji Starlinkov broj od oko 3.500. "Spejs eks" planira da ima 12.000 uređaja u svojoj konstelaciji satelita do 2027. godine, a ta brojka će na kraju porasti na 42.000.

Ksuov tim je pojasnio da će postaviti svoje satelite u "orbite do kojih Starlink još nije stigao" i da će "dobiti mogućnosti i prednosti na drugim orbitalnim visinama, pa čak i da potisne Starlink".

"GV" mreža bi takođe mogla da bude opremljena tehnologijom za "dugoročni nadzor Starlink satelita", dodao je tim istraživača.

Ksu i njegov tim su takođe sugerisali da bi kineska vlada mogla da formira anti-Starlink koaliciju sa raznim drugim vladama koje bi zahtevale da Spejs eks objavi precizne podatke o orbiti Starlink satelita.

Kineske vojne ličnosti su ranije izrazile zabrinutost zbog posledica po nacionalnu bezbednost koje predstavljaju "Spejs eks" sateliti i pozvali na razvoj tehnologije kako bi se uništio operativni sistem ako to bude neophodno.

Napori Kine da se suprotstavi Starlinku dolaze usred sve veće zabrinutosti oko potencijalnih vojnih primena globalne satelitske mreže. Tehnologija je korišćena za jačanje komunikacija ukrajinskih vojnih snaga tokom svog sukoba sa Rusijom – iako je "Spejs eks" preduzeo korake ranije ovog meseca da ograniči svoju upotrebu u kontroli vojnih dronova u zemlji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading