NOVA PRIRODNA KATASTROFA HARA TURSKOM Poslednja se pojavila posle zemljotresa, ima ih na hiljade (FOTO/VIDEO)
Foto: EPA/EFE/ERDEM SAHIN

Pojava ogromnog kratera u Turskoj nakon katastrofalnog zemljotresa početkom februara uznemirila je javnost, a ovo je poslednji ovakav fenomen u zemlji, nakon što se prošle godine u turskom regionu doline Konija otvorilo 16 džinovskih vrtača u roku od nekoliko meseci usled suše.

Kako je objavljeno u subotu, u Turskoj se iznenada pojavio krater površine od oko 1.400 kvadratnih metara u okrugu Rešadije, prečnika 37 metara, za koji tamošnji geolozi ne mogu da pronađu vezu s nedavnim katastrofalnim zemljotresom.

- Zemljotres od 6. februara ili naknadni potresi nemaju veze sa rupom, koja je izgleda nastala prethodnih dana. Nismo mogli da utvrdimo zbog čega. Možda se zemlja spremala da se uruši još ranije, ali da je zaista povezana sa zemljotresom - pa ne bi se rupa otvorila 20-ak dana kasnije - rekao je profesor Fetulah Arik, direktor Centra za istraživanje prirodnih pojava u Obruku.

Prošle godine se u turskoj dolini Konija otvorilo 16 džinovskih rupa za nekoliko meseci, nakon što je suša dovela do urušavanja krečnjaka.

Vrtače su se formirale u prvih devet meseci 2022. Arik je u septembru rekao da ima više od 2.600 rupa u ravnici Konija, upozoravajući na nekontrolisano korišćenje podzemnih voda.

Arik je rekao da je najefikasnija mera rešavanja problema vrtača kontrola korišćenja podzemnih voda, jer prirodne gološke uslove ne možemo da kontrolišemo. On je tada situaciju nazvao “klimatskom katastrofom” i ukazao da je potražnja za vodom veoma visoka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading