"PREPORUČUJEMO DA HITNO POVUČETE POTREBNA SREDSTVA" Ruske banke poslale upozorenja svojim klijentima
Foto: EPA/EPA

Elektronske poruke više ruskih banaka u kojima se pozivaju njihovi klijenti da što pre povuku novac sa računa povezanih s karticama pod brendom UnionPay stigli su samo jedan dan nakon što su SAD i Velika Britanija uvele nove sveobuhvatne sankcije kojima se odobrava odbijanje transakcija s liste ruskih finansijskih institucija.

UnionPay je kineski platni sistem koji su neke ruske banke koristile pre rata, a više mu se klijenata okrenulo nakon što su se MasterCard i Visa povukli iz zemlje nakon invazije pre godinu dana, prenosi Investitor.

Sankcije bi trebalo da u potpunosti stupe na snagu do 25. maja, prema američkom ministarstvu finansija.

"Zbog uvedenih sankcija, rad na vašoj UnionPay kartici u inostranstvu može biti obustavljen u bliskoj budućnosti", napisala je Zenit banka, koja se nalazi na listi sankcija, u masovnom mejlu, preneo je ruski poslovni kanal RBC.

"Preporučujemo da hitno povučete potrebna sredstva"

Slična upozorenja su stigla i od drugih banaka.

"Ako niste u Rusiji, podignite novac sa svoje UnionPay kartice. U Ruskoj Federaciji sve kartice će raditi kao i obično, ali poteškoće mogu nastati u inostranstvu: bolje je podići gotovinu", navode u svojim porukama klijentima.

Ministarka finansija SAD, Dženet Jelen rekla je da sankcije imaju za cilj da odseku novac ruskoj vojsci kao odgovor na rat u Ukrajini.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading