OČI CELOG SVETA UPRTE U PUTINA Predsednik Rusije pojačao obezbeđenje, brišu čak i njegove otiske prstiju (VIDEO)
Foto: Privatna arhiva/Printscreen

Čim je izašao iz aviona na aerodromu u Teheranu, njegovi telohranitelji su ga pomno pratili. Dok je išao prema crnoj limuzini, bio je okružen obezbeđenjem sa svih strana.

Potpuno su ga sakrili od pogleda novinara dok je skidao jaknu, a zatim su, po ulasku u vozilo, krpom pažljivo obrisali kvaku na vratima koju je Putin dodirnuo.

Neki su spekulisali da su otisci izbrisani jer ruski predsednik ima dvojnike koji će ga zameniti u delikatnim situacijama i ne žele da ti otisci dođu u ruke Zapada. Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe general-major Kirilo Budanov tvrdio je da Putin ima najmanje tri dvojnika.

"Znamo konkretno za tri osobe koje se stalno pojavljuju, ali ne znamo koliko ih ima ukupno", rekao je Budanov prošlog leta, dodajući da su svi bili podvrgnuti plastičnim operacijama.

"Odaje ih visina. To je vidljivo na snimcima i fotografijama. Otkrivaju ih i gestikulacije, govor tela i ušne resice, jer su jedinstvene za svakog čoveka", naveo je Budanov.

Poznato je i da Putin putuje u inostranstvo sa timom telohranitelja koji mu čak skuplja izmet i mokraću i vraća ih u Moskvu, a sve iz straha da bi to moglo da otkrije previše podataka o njemu i njegovom zdravlju. Šest ili sedam pripadnika obezbeđenja iz ruske Federalne službe zaštite (FPS) prati ruskog predsednika do toaleta tokom njegovih putovanja.

Pre četiri godine, novinar Bi-Bi-Sija Džona Fišer podelio je snimak na Tviteru na kome se vidi kako dvojica Putinovih telohranitelja čuvaju vrata toaleta, dok su još dve osobe izašle iz toaleta, od kojih jedna nosi torbu. Zatim izlazi još jedan telohranitelj, a za njim Putin, zajedno sa još dvojicom čuvara.

Otkako je Rusija otpočela vojnu operaciju na Ukrajinu, Putin je bio izuzetno oprezan i sveo je vazdušni saobraćaj na najmanju moguću meru, a kako piše ruski istraživački portal Dosije centar, koji finansira ruski tajkun u egzilu Mihail Hodorkovski, on se najčešće kreće po Rusiji – železnicom.

Nije tajna da je za njega pre nekoliko godina napravljen specijalni oklopni voz, ali je tek u jeku priprema za rusku invaziju na Ukrajinu počeo da ga intenzivnije koristi.

Voz je posebno opremljen, a Putin putuje u predsedničkom vagonu sa radnom sobom i spavaćom sobom, u kojoj se nalazi i sofisticirana komunikaciona oprema.

Voz je koštao najmanje 13,5 miliona dolara, a Putin ga koristi ne samo za putovanja po Rusiji, već i za kraće rute od centra Moskve do jedne od svojih službenih vila u predgrađu.

Posebnu predsedničku kompoziciju napravila je kompanija povezana sa njegovim prijateljem Jurijem Kovalčukom, koji navodno gazduje predsednikovim dačama i vilama, uključujući i onu na jezeru Valdaj, koje mu je navodno omiljeno.

Ruski portal Proekt navodi da su do tri Putinove vile u Rusiji tajno izgrađene šine kako bi on odmah mogao da iskoči iz voza pravo na odredište. Jedna takva linija je navodno vidljiva na satelitskim snimcima i vodi do Putinove dače u Sočiju, druga do rezidencije u Novom Ogarjovu, a treća do Valdaja.

Kada je Putin u Moskvi, voz se obično nalazi u zaštićenom delu železničke stanice Kalančevska u centru prestonice. To je svojevrsna VIP platforma okružena bodljikavom žicom i nadgledana sigurnosnim kamerama. Spolja voz izgleda kao svaki drugi ruski putnički voz, ali kad god krene menja sve redove vožnje jer ima apsolutni prioritet.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading