ŽIVOT PIŠE ROMANE U Siriji mama i beba izvučene iz ruševina dvaput za tri dana (FOTO)
Foto: AP/AP Photo/Can Ozer

Dima je bila u 7. mesecu trudnoće kada su razorni zemljotresi, koji su 6. februara potresli Tursku, doveli do delimičnog urušavanja njene kuće u Džindajrisu.

Dima je tom prilikom zadobila manje povrede, a nedugo potom se porodila. Dečaka Adnana rodila je u bolnici u Afrinu. Pošto je beba bila dobrog zdravlja, oni su pušteni kući, koja se tri dana kasnije u potpunosti urušila.

Majka i bebu su potom ponovo izvukli iz ruševina, i oni su u teškom stanju prevezeni u bolnicu.

Bebi je dijagnostifikovana žutica i bila je dehidrirana, ali lekari kažu da lepo reaguje na terapiju.

- Adnanovo stanje se znatno poboljšalo. Hranimo ga, a ostalo što je neophodno dobija preko infuzije - rekao je dr Abdulkarima Husein al Ibrahim za BBC.

Adnan je trenutno smešten u inkubator, a lekari se nadaju potpunom oporavku.

Dima je u međuvremenu puštena iz bolnice, ali sada sa suprugom Abdulom živi u šatoru, sa još devetoro rođaka.

Kako je Adnan ostao u bolnici, Dima svaki dan putuje u Afrin kako bi ga videla.

Dima i njena porodica bili su prinuđeni da se vrate u njihov delimično uništen dom posle porođaja, jer nije postojao alternativni smeštaj u Džindajrisu, koji je najviše stradao u zemljotresu.

Njima takođe nije pružena nikakva dodatna pomoć, kao i desetinama hiljada stanovnika severa Sirije koji su ostali bez svega u potresu.

Čak i pre ove katastrofe, više od 4 miliona ljudi, među kojima najviše ima žena i dece, oslanjalo se na humanitarnu pomoć da bi preživeli u ovoj zemlji, razorenoj ratom.

Vazdušni i artiljerijski napadi na tamošnje bolnice učinili su da ustanove rade sa 50 odsto kapaciteta.

Od ponedeljka, samo 58 kamiona koji su prevozili pomoć agencija UN stiglo je iz Turske preko Bab al-Have u provinciju Idlib - jedinog graničnog prelaza koji UN imaju ovlašćenje da koriste za isporuku humanitarne pomoći.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading