BRITANCI ĆE PROIZVODITI ORUŽJE U UKRAJINI Produbljivanje veza sa NATO-om ili pitanje članstva?
EPA

- Britansko oružje i vojna vozila mogli bi se proizvoditi u Ukrajini u skladu sa planovima koji će značiti produbljivanje veza ove zemlje sa NATO-om - navodi se u članku.

List napominje da će svaki dogovor o ovom pitanju biti značajno jačanje veza između dve zemlje.

 

Britanski predstavnici su već putovali u Ukrajinu kako bi stvorili zajednička preduzeća koja će proizvoditi oružje i vozila po licenci. Osim toga, list piše da i druge evropske odbrambene kompanije pregovaraju sa Kijevom, a britanske kompanije ne žele da izgube od francuskih i nemačkih konkurenata. Kako je rekao jedan od britanskih zvaničnika, u toku je trka u kojoj Velika Britanija želi da bude prva.

Ukrajina je ranije proizvodila neke vrste izraelskog i američkog malokalibarskog oružja, kao što su puške, i prilagodila neke od svojih tenkova za korišćenje izraelske elektronike, podseća list.

U Kijevu bi, kako se pretpostavlja, želeli da po licenci proizvode artiljeriju, vozila i zapadno oružje, a ne da ih kupuju.

Rusija je prošlog proleća uputila zemljama NATO-a notu zbog isporuke oružja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je napomenuo da će svaki teret koji sadrži vojnu tehniku postati legitimna meta ruske vojske.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading