„NE NARUČUJE MUZIKU SAMO ZELENSKI“ Zapad treba da doprinese okončanju sukoba
Foto: Tanjug/Tanjug/

- Ako SAD i njihovi saveznici u Zapadnoj Evropi žele da preuzmu odgovornost za održavanje posleratnog mira u Ukrajini onda, kao što smo podržavali njene vojne napore, tako treba da imamo pravo glasa u određivanju vojnih ambicija te zemlje i uslova za bilo kakvo konačno rešavanje sukoba - piše autor članka.

Po mišljenju Perisa, Zapad treba da doprinese okončanju sukoba i da odigra svoju ulogu u njegovom rešavanju, jer ne treba samo Kijev da odlučuje kako će se konflikt završiti.

- Ne možemo da dozvolimo da se stekne utisak da mi sa Zapada samo isporučujemo besplatno oružje. Mi ovde plaćamo račune. Ne može samo Zelenski da naručuje muziku - ocenjuje kolumnista i dodaje da „ne treba misliti da nema određenih uslova“ kada je reč o isporuci oružja Ukrajini.

Peris smatra da će doći dan kada će Rusija i Ukrajina sesti za pregovarački sto, dok će treća strana, Zapad na čelu sa SAD, uticati na rešavanje sukoba.

 - Dolazi vreme kada ćemo morati da kažemo više. Mora doći taj dan, i neka se to desi uskoro, kada će u sobi za stolom sedeti obe strane: Ukrajina i Rusija. Ali biće prisutna i treća strana, iako ne u prostoriji, ali će se njeno prisustvo snažno osećati. To će biti snage Zapada na čelu sa predsednikom SAD - navodi kolumnista.

Kako dodaje, ništa od onoga što se sada govori, „ni pretnje, ni podignute pesnice“, ne bi trebalo da naruše ili potkopaju te pregovore.

 - To se zove diplomatija. Ona je i dalje važna i vremenom će postati još važnija od bilo čega drugog - ocenjuje Peris.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading