KINA UPOZORAVA Hitno obustaviti granatiranje Zaporoške nuklearke
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

- Kina poziva na hitno zaustavljanje granatiranja Zaporoške nuklearne elektrane Zaporožje... i maksimalne napore da spreči da sukob preraste u nuklearnu krizu - rekao je Dai Bing.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

 

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je 5. oktobra da se Zaporoška nuklearka stavi pod kontrolu Rusije.

O prehrambenom sporazumu

Kineski predstavnik je dodao da se Kina nada da će videti praktične rezultate u otklanjanju prepreka izvozu hrane i đubriva iz Rusije.

- Nastavak implementacije Crnomorske prehrambene inicijative od velikog je značaja za distribuciju hrane i stabilizaciju globalnih cena prehrambenih proizvoda. Istovremeno, nadamo se da ćemo videti i praktične rezultate u otklanjanju prepreka za izvoz žitarica i đubriva iz Rusije - rekao je Dai Bing.

On je dodao da je Kina „za to da UN igraju veliku koordinirajuću ulogu“.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora. Ugovor je istekao 18. novembra, ali je podrazumevao automatsko produženje za 120 dana ukoliko strane ne budu stavile primedbe.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading