GROZNA NACISTIČKA SIMBOLIKA Zna li se zašto Nemačka šalje baš 88 tenkova Ukrajini?
Foto: Shutterstock

Nemačka vlada odobrila je isporuku svojih starih tenkova Leopard 1 od strane privatnog proizvođača oružja Kijevu, rekao je portparol vlade u petak. Međutim, nije navedeno iz kog razloga će tenkova biti baš 88, jer opšte je poznato da taj broj označava dva slova H iza kojih se krije pozdrav „hajl Hitler”.

 - Mogu da potvrdim da je izdata izvozna dozvola - za tenkove Leopard 1, rekao je portparol vlade Štefen Hebestrajt na brifingu za novinare, ne potvrđujući konkretne brojeve.

Ranije u petak, Zidojče cajtung  je izvestio  da je Berlin odobrio planove nemačkog proizvođača oružja Rajnmetala da proda 88 starijih leoparda Kijevu, kada budu popravljeni, po ukupnoj ceni od više od 100 miliona evra.

Pozdrav Hitleru

Širom Ukrajine mogu se sresti grafiti sa brojem 88.  Za neupućene, to su samo cifre. Ali, za desničare, taj broj je više poruke, oznaka identiteta.

U abecedi, osmo slovo je H.

U neonacističkoj ideologiji, broj 88 označava dva slova H iza kojih se krije pozdrav „hajl Hitler”.

Ovaj potez dalje signalizira preokret berlinske politike u pogledu tenkova za Ukrajinu, devet dana nakon što  je kancelarija objavila da će poslati jednu kompaniju tenkova Leopard 2 u Kijev kao deo evropske koalicije.

Ipak, ovo rizikuje stvaranje uskih grla u snabdevanju, jer se Leopard 1 više ne proizvode, a njihove školjke imaju drugačiji kalibar od novijih Leopard 2, objašnjavaju novine.

Nemačka vlada takođe razmatra otkup 15 tenkova Gepard koje je prodala Kataru — ali bi se tu mogla suočiti i sa nekim problemima, pošto se municija za njih proizvodi u Švajcarskoj, koja je do sada  odbijala da odobri ponovni izvoz u Ukrajinu na osnovu to bi narušilo njenu neutralnost. Međutim, neki švajcarski poslanici traže da zemlja preispita svoj stav.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Realno

05.02.2023 20:05

14/88 je simbol neonacista, to svako zna. Nemacka salje 14 +88 tenkova, direktna naci simbolika.