"AKO NAS RUSI NAPADNU..." Britanski vojni vrh očajan, traži povećanje budžeta za odbranu
Foto: Printscreen

Upozorenje generala Ričarda Baronsa usledilo je samo dan nakon što je ministar odbrane Ben Volas rekao da su zalihe britanskih snaga iscrpljene, dodajući da vojni budžet mora da se povećava naredne dve decenije zbog sve većih globalnih pretnji.

Kako piše "The Sun", Britanija kupuje municiju iz Južne Azije koju zatim šalje Ukrajini.

Dr Džek Votling, iz vojnog istraživačkog centra "Rusi", rekao je da je Ukrajina ispaljivala oko 6.000 granata dnevno, ali je do sada pomagala Kijev Velika Britanija pomagala Kijev slanjem raketa za tenkove i artiljerijske granate koje uvozi.

 

Britanskim fabrikama municije trebalo bi godinu dana da naprave onoliko granata koliko Ukrajina potroši za jedan dan, prenosi "Daily mail".

U međuvremenu je otkriveno da Britanija nema ispravne teške artiljerijske topove nakon što je Ukrajini dala sva ispravna samohodna oruđa AS90.

General Barons kaže da je vojsci potrebno još 3 milijarde funti godišnje da bi ponovo bila na najvišem nivou NATO-a.

U svojoj kolumni za "The Sun" general Barons piše: "Ovo je zaista šokantno. Ali je istina i to moramo da ispravimo".

Velika Britanija troši više na odbranu od bilo kog drugog saveznika iz EU, a njihove "hrabre oružane snage su dugo bile jedna od najuticajnijih poluga Britanije širom sveta", piše Daily mail".

Britanski ministar odbrane Ben Volas je istakao da budžet za odbranu treba da raste kako svet postaje sve opasnije mesto.

"Svet je sve nestabilniji i verovatno će tako ostati narednih deceniju ili dve", kaže Volas.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading