"PREDAJTE SE, PUTIN NEĆE IZGUBITI!" Brutalna poruka Orbana Ukrajincima, Budimpešta odbrusila Vašingtonu
Foto: EPA/EPA

- Vladimir Putin neće izgubiti, a vreme je na strani Rusije - rekao je on za Politiko, prenosi "Raša tudej".

On je dodao da je Ukrajina više ličila na Avganistan i pretvorila se u „nekontrolisanu ruševinu“.

"Politiko" skreće pažnju na to kako je Mađarska zauzela antizapadni stav i ne prepušta se pozivima za ukidanje svega ruskog: u Budimpešti se na ulice postavljaju bilbordi protiv sankcija, a u državnoj operi se postavlja "Rat i mir" Sergeja Prokofjeva.

Sijarto odgovara na kritike protiv Budimpešte - "Niko ne može da nas upućuje kako da živimo"

 

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto prokomentarisao je izjavu američkog ambasadora Dejvida Presmana koji je kritikovao stavove Budimpešte o antiruskim sankcijama, poručivši mu da se ne meša u unutrašnje poslove zemlje.

Sijarto je istakao da je mišljenje predstavnika Sjedinjenih Američkih Država „potpuno nevažno“, jer Presman „nema veze“ sa unutrašnjim političkim procesima u Mađarskoj, a mešanje u njih „nije njegov posao“.

- Kada primamo ambasadore, mi to shvatamo bukvalno: mi primamo ambasadore. Smatramo da su to ljudi koji su poslati ovamo radi unapređenja i razvoja odnosa dve zemlje, zasnovanih na uzajamnom poštovanju - naglasio je ministar u izjavi za TV ATV.

Prema njegovim rečima, „epoha guvernera i regenata“ poslatih da bi govorili državama kako da žive se završila.

- Niko spolja ne može da nas upućuje kako da živimo i zato je nevažno šta državljanin druge zemlje, uključujući ambasadora, misli o unutrašnjim političkim procesima u Mađarskoj - ocenio je Sijarto.

On je dodao da su akcije mađarske Vlade rukovođene isključivo nacionalnim interesima.

Stalne kritike na račun Budimpešte

Ranije je Presman optužio mađarske vlasti za „suprotstavljanje“ evropskim sankcijama Rusiji.

Prethodno je portparolka mađarske Vlade Aleksandra Sentkiralji saopštila da su rezultati nacionalnih konsultacija u Mađarskoj, na kojima su se građani zemlje izjašnjavali o sankcijama protiv Rusije, pokazali da je 97 odsto stanovnika protiv antiruskih sankcija Evropske unije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
alex

03.02.2023 19:24

usa pretstavnici su brutalno primitivni pretsvnici tamosnjeg agresivno udarnog sistema otimanja tudje teritorije kroz ratove i slicne mahinaci je antimoralnog karaktera americke savezne drzave stvorene kroz isto risko otimane jacega.us agresivna politika je ostala uvek ista pod vati kanskim ikvizicionim sistemom.istoriski je sve zakucano iopste poznato.

ZAvram

03.02.2023 20:07

Огромно поштовање господи Орбану и Сијарту због снажног непоколебљивог става по питању заштите националних интереса Мађарске! Камо те лепе среће да је тако мудрих и истини наклоњених лидера још више у ЕУ... Човек, како то гордо звучи! (М. Горки)