OTKRIVEN PLAN RUSKE OFANZIVE! Ovako će izgledati napad i pravci prodora ruskih snaga
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Oleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, smatra da Putin planira nešto slično onome što je učinjeno na početku rata - istovremeni napad sa severa, juga i istoka. Ta ofanziva veoma lako bi mogla da se dogodi oko 24. februara, odnosno na godišnjicu početka sukoba. Danilov je dodao da u Kijevu očekuju „maksimalnu eskalaciju“ rata s ruske starne.

Lavrov: Laž je da odbijamo pregovore

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su tvrdnje o navodnom odbijanju Rusije da pregovara sa Ukrajinom laž.

- Naša diplomatija ima mnogo posla, konstantno, pravovremeno objašnjava šta se sve dešava. Razotkrivamo laži, posebno one u kojima se tvrdi da ne želimo da pregovaramo - rekao je Lavrov, i dodao da svi žele da se završi rat u Ukrajini, ali da je kvalitet ishoda, a ne vremenski okvir, ono što je važno ruskom narodu.

- Rusija se priprema i okuplja sve što je moguće, izvodi vežbe i trenira svoje trupe. Kada je u pitanju ofanziva iz različitih pravaca, za sada mogu reći da ne isključujemo nijedan scenario u naredne dve do tri nedelje. Očekuje se da će Rusija pokrenuti veliki napad, da će narediti snagama iz Belorusije, severno od Krima i istočno od Donbasa da opkole naše snage. Sve je na stolu i mi to shvatamo - rekao je on.

Danilov shodno tome smatra i da tek predstoje glavne borbe, koje će se, prema njegovoj proceni, desiti za dva do tri meseca.

- Ovo će biti odlučujući meseci rata. Imamo svoje planove i oni su nam jasni. Oni nisu skriveni od naših glavnih partnera - zaključio je Danilov.

I general Valerij Zalužni, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, smatra da se Rusija priprema za kompleksan napad s istoka, juga, pa čak i iz Belorusije, te da okuplja dodatnih 200.000 vojnika.

Kijev: Krim je naš do leta
Pentagon: Nema šanse!

Načelnik vojnoobaveštajne službe Ukrajine general-major Kirilo Budanov rekao je da ukrajinska vojska „mora da uradi sve da se Krim vrati kući do leta”.

- Sve je počelo na Krimu 2014. i tu će se sve završiti - rekao je on.

S druge strane, zvaničnici Pentagona procenili su da Kijev neće skoro povratiti kontrolu nad Krimom, a slične procene imao je i načelnik generalštaba SAD general Mark Mili.

- I dalje tvrdim da bi ove godine bilo veoma, veoma teško vojno isterati ruske snage sa svih teritorija Ukrajine - rekao je nedavno Mili.

Pojedini zapadni analitičari pak veruju da će Putin krenuti u odlučujuću ofanzivu koja je za njega „biti ili ne biti“, te da je procena o 200.000 vojnika suviše blaga, baratajući s cifrom od čak pola miliona novih regruta. S obzirom na to da je Rusija, kako se procenjuje, napala Ukrajinu sa oko 150.000 vojnika, pa potom mobilisala dodatnih 300.000, a u međuvremenu izgubila najmanje 100.000, kako se na Zapadu procenjuje, uz dodatnih pola miliona, to bi bilo oko 850.000 ljudi pod oružjem, što predstavlja veoma respektabilnu silu.

Rusija priprema iznenađenje na godišnjicu rata

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Rusija planira da zaseni proukrajinske događaje koji će na godišnjicu od početka rata biti organizovani u gradovima zemalja saveznica Ukrajine. On je rekao da ruske diplomate „rade na nečemu što će osigurati da najavljeni događaji u Njujorku i drugde neće biti jedini koji će zaokupiti pažnju sveta“, ali nije izneo detalje.

Ukoliko se ove procene pokažu tačnim, to bi značilo da je Putin odlučio da što pre okonča svoju specijalnu vojnu operaciju, ne bi li naterao Kijev na pregovore pod svojim uslovima i proglasio pobedu.

S obzirom na to da je na početku rata Rusija krenula direktno na Kijev i Harkov, očekuje se da bi ova dva grada i sada mogla da budu glavne mete, ali i da je moguće da ruski vojni stratezi modifikuju planove, pa da se sada usmere i ka Lavovu i Odesi ukoliko zaista mobilišu tolike snage. U tom slučaju ukrajinske trupe naći će se razvučene na više linija fronta od kojih će svaka biti maksimalno pritisnuta s ruske strane, što će potencijalno otvoriti i mogućnost ruskih napada po nekim drugim, u ovom trenutku manje realnim pravcima.

Ipak, ono u šta su svi uvereni, i kijevski i zapadni analitičari, jeste da će zauzimanje Donbasa i osiguravanje pristupa Krimu ponovnim zauzimanjem Hersona, ali i Zaporožja, sigurno biti na samom vrhu planova koje Moskva želi da ostvari po svaku cenu.

Pratite najnovije  VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vlada Ševcenko

03.02.2023 19:57

Ajdo Rusi do konacne pobede