OGRANIČENA MOGUĆNOST ZA SPASAVANJE Savet Evrope naložio Italiji da promeni uredbu o migrantima
Foto: Printscreen

Uredbom, koju je donela desničarska vlada premijerke Đorđe Meloni, zahteva se od spasilačkih brodova da doplove u luku bez odlaganja posle operacije spasavanja i da ne ostaju na moru tražeći druge migrantske čamce u nevolji.

Mijatović je u pismu, poslatom Piantedoziju prošle sedmice, a koje je danas objavljeno onlajn, ukazala da uredba oganičava mogućnosti za spasavanje jer primorava spasilačke brodove da ignorišu druge pozive u pomoć i kada još imaju kapacitet za obavljanje daljih spasavanja, preneo je Rojters.

Slične kritike uputila je prošlog meseca i italijanska katolička crkva. U odgovoru, koji je takođe objavio Savet Evrope, Italija je negirala da njena uredba zabranjuje višestruko spasavanje, već da nastoji da okonča spasavanja migranata bez bilo kakve koordinacije.

Uredba je stupila na snagu početkom januara, ali još treba da je ratifikuje italijanski parlament i u tom procesu može biti izmenjen tekst.

Italija se suočava sa povećanim brojem migranata iz severne Afrike, a spasavanja koja sprovode nevladine organizacije iznose samo nešto više od 10 odsto od ukupnog broja, pri čemu najveći deo migranata koristi državna ili privatna plovila.

Oko 105.140 migranata stiglo je preko mora u Italiju prošle godine, pokazuju podaci ministarstva unutrašnjih poslova, u poređenju sa 67.477 u 2021. i 34.154 u 2020.

Ujedinjene nacije procenjuju da je gotovo 1.400 migranata poginulo dok je pokušavalo da pređe Mediteran prošle godine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading