"USKORO ĆETE BITI SVEDOCI" Lavrov najavio brutalan udarac na Ameriku!
Printscreen

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je ubeđen da ćemo uskoro biti svedoci konkretnih rezultata širenja BRIKS-a i povećanja broja njegovih partnera.

"Ima nekoliko zvaničnih prijava, tačnije više od pet, a među njima je i Alžir", rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje novinara kada se očekuje ulazak novih članica u BRIKS.

Rusija i Alžir su partneri, i to ne samo u okviru OPEK+, jer imamo i Forum država izvoznica gasa u kojem i Rusija i Alžir aktivno učestvuju, rekao je ministar  Lavrov odgovarajući na pitanje da li su Rusija i Alžir konkurenti ili saveznici.

"Rusija i Alžir imaju isti princip i pozicije – želimo da tržište bude stabilno, a da bi se to postiglo nema potrebe da se lažira i da se tržište veštački baca čas na jednu čas na drugu stranu, što pokušavaju da urade SAD i njihovi saveznici", naglasio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, tržišta nafte i naftnih proizvoda se zasniva na balansu interesa proizvođača i korisnika, rekao je Lavrov i dodao da je to koordinisan i jedinstven pristup članica OPEK+.

On je istakao da pojedina rešenja koje OPEK+ donese često izazovu zavist kod onih koji žele da to tržište služi samo njihovim interesima i to na uštrb interesa proizvođača crnog zlata.

"OPEK+ je ostao pri svojoj poziciji i pokazao da je ozbiljan format, samostalan i odgovoran prema državama članicama, a isto može da se kaže i za Forum država izvoznica gas", zaključio je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije je rekao da je Alžir po svojim kvalitetima i parametrima lider među državama koje su podnele prijavu za priključenje BRIKS'-u.

Prema njegovim rečima, na poslednjim događajima u okviru organizacije je dogovoreno da se zauzme isti pristup prema svim prijavama za članstvo, a prvi korak će, kako je rekao, biti definisanje kriterijuma, parametara i uslova za pristup novih članova u organizaciju.

Ministar je naglasio da će BRIKS pronaći format koji je u saglasnosti sa zakonitim interesima svih država, kako bi u okviru BRIKS-a nastavile da podržavaju principe jednakosti i demokratije u međunarodnim političkim i ekonomskim odnosima, a buduća saradnja neće zavisiti od prihoda samo neke od strana.

"Nećemo funkcionisati kao SAD, koje svojim manipulativnim metodama grubo zloupotrebljavaju ulogu dolara u međunarodnm monetarnom sistemu. Dokazalo se da su SAD, radi trenutne koristi u sferi spoljne politike i kako bi realizovale svoje imperijalne ambicije, spremne da se odreknu principa slobodnog tržišta, poštene konkurencije i pretpostavke nevinosti – i zato je BRIKS čista suprotnost tome", naglasio je šef ruske diplomatije.

Najavio je stvaranje mehanizama koji neće uvlačiti države u pogubnu zavisnost od instrumenata onih koji prvenstveno misle na svoju korist.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading