"NE BRINI, BIĆE SVE GOTOVO ZA MINUT" Šokantno! Boris Džonson tvrdi da mu je predsednik Rusije lično pretio nuklearnim napadom!
Foto: EPA/EPA

Ovo je za BBC rekao nekadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson, opisujući telefonski razgovor koji je vodio sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom neposredno pre nego što je započela ruska vojna operacija u Ukrajini.

- Rekao sam mu da će, ako napadne Ukrajinu, to samo povećati podršku zapadnih država Kijevu i da će na ruskim granicama biti još više NATO trupa. Ubeđivao sam ga da Ukrajina sigurno neće ući u NATO. Rekao je: „Borise, kažeš da Ukrajina neće u NATO. O kom vremenskom roku pričaš“?, a ja sam mu odgovorio: „Sigurno neće u doglednoj budućnosti i ti to vrlo dobro znaš“. Onda mi je zapretio atomskom bombom - ispričao je Džonson.

Na reakciju Moskve nije trebalo dugo čekati: portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je juče Džonsonove tvrdnje.

- To što je gospodin Džonson rekao nije tačno, tačnije, to je laž. Štaviše, reći ću da je to ili svesna laž, a onda se pitamo s kojim ciljem je izabrao takvu verziju razgovora, ili je nesvesna, jer se gospodin premijer tada možda doveo u stanje u kome zapravo nije razumeo o čemu mu je govorio predsednik Putin. Znam o čemu je razgovarano tokom tog dijaloga. Nije bilo pretnji raketnim udarima - rekao je Peskov, i objasnio:

- Govoreći o izazovima za bezbednost Ruske Federacije, predsednik Putin je napomenuo Džonsonu da, ako Ukrajina uđe u NATO, potencijalno raspoređivanje NATO ili američkih projektila na našim granicama znači da svaka raketa može da stigne  do Moskve za nekoliko minuta.

Šolc : Ne dam avione

Nemački kancelar Olaf Šolc odbio je mogućnost da Berlin počne isporuku borbenih aviona Ukrajini, i sa nerazumevanjem je reagovao na raspravu o tome.  „Uprkos isporukama oružja, ali i humanitarne pomoći, Nemačka ne učestvuje u ovom ratu. To je rat između Rusije i Ukrajine. Avione im nećemo dati jer činimo sve da ne dođe do eskalacije koja vodi u sukob između Rusije i zemalja NATO. Sa moje strane, time je sve rečeno“, rekao je Šolc, a preneo Dojče vele.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading