LICEMERNA AMERIKA Zaharova raskrinkala novu inicijativu Vašingtona
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Napomenula je da je Blinken 19. januara najavio pokretanje inicijative koja, prema njenim rečima, ima za cilj da državni budžet SAD liši obaveza podrške izbeglicama i da taj teret prebaci na privatna domaćinstva.

"Vašington je u početku činio sve da stotine hiljada ljudi postanu izbeglice u Iraku, Siriji, Libiji, Avganistanu, a sada i u Ukrajini, uvlačeći ove zemlje svojim oružjem, savetima, a ponegde čak i silom u krvave unutrašnje ratove", napisala je Zaharova.

Prema njenim rečima, kada su nesrećni stanovnici ovih država napustili svoje domove, američki politički establišment nije našao ništa bolje nego da ponudi sopstvenim građanima da oni plaćaju boravak izbeglica u SAD.

Zaharova je istakla da je prebacivanje finansijskih obaveza države u privatne ruke sudbina zemalja koje nisu u stanju da obezbede normalno funkcionisanje državnog aparata, niti su sposobne da zadovolje društvene potrebe i humanitarnu administraciju.

"Možda će Amerikanci uskoro moći da štampaju novac kod kuće? Sa stanovišta ekonomije, šteta će biti minimalna: dolari i dalje nisu ničim podržani, osim rekordnim iznosim javnog duga od 31 triliona", ona sažeo.

Kako je navedeno na sajtu pokreta "Velkam korps", inicijativa je da se obični Amerikanci okupe u grupama kako bi podržali izbeglice u njihovoj adaptaciji na novo društvo. Takve grupe, prema uslovima pokreta, moraju da broje najmanje pet učesnika starijih od 18 godina koji žive u neposrednoj blizini. Dolazak prvih izbeglica u okviru programa očekuje se u aprilu 2023. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading