NOVA BRITANSKA ANALIZA "Rusi su umanjili broj žrtava"
Foto: AP//Kateryna Klochko

Brutansko Ministarstvo odbrane objavilo je novu analizu situacije u Rusiji, zasnovanu na informacijama svojih obaveštajnih službenika i ljudi na terenu.

- Rusija je najverovatnije imala preko 300 žrtava u napadu na zgradu u kojoj su smeštene trupe u Makijeviki kod Donjecka 1.1.2023. Procenjujemo da je većina ubijena ili nestala, a ne ranjena - pišu Britanci.

Posle napada, rusko Ministarstvo odbrane preduzelo je redak korak, odnosno javno je priznalo gubitke, reklo je da je poginulo 89 ljudi, dodaju Britanci.

„Ruski zvaničnici su verovatno ocenili da je neodrživo izbegavanje komentara u svetlu široko rasprostranjenih kritika ruskih komandanata zbog ovog incidenta“, objašnjavaju oni.

- Razlika između broja žrtava koje je Rusija priznala i verovatnog stvarnog ukupnog broja ukazuje na sveprisutno prisustvo dezinformacija u ruskim javnim saopštenjima - dodaje se.

Ovo je verovatno kombinacija namernog laganja koje odobravaju viši lideri i netačnog izveštavanja nižih zvaničnika koji umanjuju svoje propuste, zaključili su Britanci.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading