"MASAKR!" Izraelci u raciji ubili devetoro Palestinaca, a dvadesetoro ranili
EPA

Među poginulima je jedna starija žena u gradu Dženin, koji je u žarištu akcije izraelske vojske. Izraelska vojska tvrdi da su njeni vojnici izveli raciju s ciljem hapšenja militanata Islamskog džihada koji planiraju "velike napade".

Palestinsko predsedništvo optužilo je Izrael za "masakr" u Dženinu, koji je bio poprište racija poslednjih meseci.

Izraelska vojska ove upade na Zapadnu obalu, međutim, opisuje kao "antiterorističku ofanzivu" koja je počela prošlog aprila.

Na video-snimku iz izbegličkog kampa Dženin čuju se jaka pucnjava i eksplozije, dok izraelski vojnici opkoljavaju zgrade i sukobljavaju se sa palestinskim militantima.

Palestinsko ministarstvo zdravlja identifikovalo je troje ubijenih kao Magdu Obaid (60), Saeba Izreikija (24) i Izidina Salahata (26). Dvadeset osoba je takođe ranjeno, od kojih četiri teže, navodi se u saopštenju.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su njihove jedinice ušle u Dženin kako bi uhapsile "teroristički odred" Islamskog džihada, koji optužuju da je uključen u "planiranje i izvođenje više velikih terorističkih napada na izraelske civile i vojnike".

Rečeno je da su izraelske snage opkolile zgradu i da su trojica naoružanih osumnjičenih "neutralizovana" nakon što su otvorili vatru, dok se četvrti osumnjičeni predao.

IDF je saopštio da su drugi palestinski naoružani napadači pucali na vojnike i uzvratili vatru, pogađajući mete. Izraelska vojska dodaje i da se proveravaju "tvrdnje o dodatnim žrtvama".

Islamski džihad i Hamas saopštili su da su njihovi militanti pucali na vojnike i gađali ih improvizovanim eksplozivnim napravama.

BBC dopisnik iz Dženina javlja da kuća, za koju IDF tvrdi da je ćelija Islamskog džihada koristi kao skrovište, tinja, kao i da je nameštaj unutra zapaljen, a spoljni zidovi u prizemlju pretvoreni u ruševine. Gornji sprat je u rupama od metaka.

Zvanična palestinska novinska agencija Vafa javila je da je sedam mladića upucano i ranjeno dok su pokušavali da spreče izraelske snage da uđu u Dženin i da je "potpuno uništen" klub kampa Dženin.

Od početka godine, izraelska vojska na Zapadnoj obali ubila je najmanje 29 Palestinaca, među kojima su bili i civili.

Prošle godine na Zapadnoj obali je ubijeno više od 150 Palestinaca, skoro sve su ih ubile izraelske snage. Među mrtvima su bili nenaoružani civili, militantni naoružani napadači i naoružani napadači.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading