NUKLEARKE NA GOTOVS! Amerika šalje novu ambasadorku u Rusiju, stekla veliko iskustovu u Jermiji!
Foto: Printscreen/U.S. Embassy in Armenia

Rjabkov je rekao da trenutna situacija nije pogodna za određivanje novog datuma za sednicu rusko-američke konsultativne komisije o Sporazumu o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja Novi START.

"Trenutna situacija je obeshrabrujuća za određivanje novog datuma, posebno imajući u vidu trend eskalacije u akcijama i retorici SAD", naglasio je Rjabkov, preneo je TASS.

Prethodni ambasador SAD u Rusiji Džon Saliven, napustio je Moskvu nakon što mu je 4. septembra prošle godine završen mandat, a imenovan je za ambasadora u Rusiji u decembru 2019. godine.

Poslednji sastanak konsultativne komisije o Novom START-u održan je u oktobru 2021. godine.

Rusija je početkom avgusta prošle godine saopštila da otkazuje američke inspekcije, predviđene na njenim vojnim lokacijama u okviru ugovora Novi START, navodeći da je to odgovor na američko sprečavanje sličnih ruskih inspekcija u SAD.

Ugovor Novi START potpisan je 2010. godine i ograničava arsenale dve zemlje na maksimum od po 1.500 nuklearnih bojevih glava, što je smanjenje od gotovo 30 odsto u odnosu na prethodni limit, određen 2002. godine.

Ugovorom se ograničava i broj raketa i teških bombardera na 800.

Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je u januaru 2021. ugovor na pet godina, do 2026.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Simke

23.01.2023 13:58

Ona kao da je rođaka Beavis i Butt Heada. Plunuta! A sto se tiče iskustva, Rusija nije Jermenija, tako da, džaba joj iskustvo