SVE VEĆA NERVOZA AMERIKANACA! Berlin im pokvario planove
EPA

Naime, kako javlja CNN, šef Pentagona Lojd Ostin nije dobio od novog nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa saglasnost za predaju Ukrajini nemačkih tenkova, a prema njihovim izvorima, uoči današnjeg sastanka kontakt grupe za podršku Ukrajini u američkoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, pitanje isporuke tenkova još uvek nije rešeno.

POLJSKA OZBILJNO UPOZORAVA: Spremni smo na "nestandardne akcije"

Visoki predstavnik američke administracije izjavio je za CNN da je Nemačka saglasna da Kijevu isporuči tenkove samo pod uslovom da SAD učine isto i ne želi da razmatra druge varijante.

“To je glupo. Oni (nemačke vlasti) misle da je to jedno te isto, ali nije tako. Čini se da ne shvataju razliku“, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

U samom Pentagonu više puta su objašnjavali da odbijaju da u Ukrajinu pošalju tenkove “abrams“ zbog troškova njihovog održavanja.

S druge strane, pomenuti novi nemački ministar odbrane je izjavio da on ne zna za zahtev da Ukrajina istovremeno dobije američke i nemačke tenkove.

Prema ranijem pisanju agencije Rojters, ministar odbrane SAD planirao je da "pritisne" nemačkog kolegu zbog isporuke borbenih vozila. Ali, očigledno je sada da to tog dogovora nije došlo. Zbog toga smerički vojni analitičar Vilijam DŽ. Henigan u članku za izdanje “Tajma” piše da su isporuke tenkova Ukrajini izazvale sporove Vašingtona i Berlina.

“Berlin je nezvanično insistirao da Vašington prvi isporuči tenkove. Ali, Bajdenova administracija navodi da za sada to ne planira da uradi”, piše Henigan. On je zaključio da je diskusija zbog tenkova još jedna svađa zbog podrške Zapada Ukrajini.

Istovremeno, izdanje “Politiko“ objavilo je da brojne evropske zemlje rade na formiranju koalicije kako bi izvršile pritisak na Berlin po pitanju isporuke tenkova Kijevu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading