OTKRIVENE MRAČNE TAJNE VATIKANA Panika zbog memoara, papa Franja gubi podršku
Youtube/ Printscreen

Oni otkrivaju da postoji moćni lobi kardinala koji se suprotstavljaju papi Franji. Ni posle privatnog razgovora Franje i nemačkog sveštenika koji je ceo život bio uz bivšeg papu strasti se ne smiruju, a knjiga "Ništa osim istine" pobuđuje i sve veći interes u crkvenim krugovima.

Mnogi smatraju da je to uvod u penzionisanje pape Franje, jer će osetiti da nema punu podršku visokog sveštenstva, a sam papa već je nagovestio da će odstupiti kada ga pritisnu bolesti i oseti da njegove reforme nisu dobro prihvaćene. U poslednje vreme stalno je u invalidskim kolicima, zbog problema sa kolenom, a pozno životno doba moglo bi da donese i nove probleme.

Knjiga Gensvajna otkriva ono o čemu se u Vatikanu već duže govori - da postoje dve struje, ona sklona daljim reformama i konzervativci. Baš je nedavno preminuli papa Benedikt predvodio konzervativnu struju, a memoari sekretara to potvrđuju.

Knjigu je nadbiskup Georg napisao zajedno sa novinarom Saveriom Gaetom, specijalizovanim za Međugorje, a otkriva niz pikanterija. Između ostalog, otkriva dramatičnu situaciju pre odluke da se Benedikt odrekne službe i nimalo manje dramatične događaje o dolasku argentinskog kardinala, budućeg pape Franje, u Rim. Bilo je u početku napetosti između dvojice papa, bivšeg i sadašnjeg, jer Benedikt nije podržavao iskorake Franje prema modernizaciji crkve.

(UŽIVO) UKRAJINCI PRIZNALI "Napustili smo Soledar" - Alo.rs

"Padro Georg", kako u Italiji zovu Benediktovog sekretara, otkriva da je Franja slao Benediktu predloge šta će da uradi, da ih razmotri, a često nije dobio ni odgovor. Ponekad je Benedikt poslao kritičke beleške, pre svega oko Franjinih stavova o abortusu i homoseksualnosti. Nesporazuma je bilo kada je papa Franja ukinuo mise na latinskom jeziku. Sadašnji papa te kritike nije primio sa odobravanjem, a nije pokazivao ni simpatije prema Georgu. "Ogovaranje je ružnije i gore od kovida", rekao je.

Tako je knjiga već postala bestseler, prodata u rekordnim tiražima prvih dana u knjižarama, a ostaviće posledice za ceo pontifikat pape Franje. Konzervativni kardinali i sveštenici likuju, smatrajući da memoari potvrđuju da jedan papa nije podržavao drugog. Bio je to početak stvaranja dva moćna tabora, koji su dugo zataškavali sukobe, a sada je vreme da se neke stvari raščiste.

Svi sada očekuju šta će Franja uraditi sa padre Georgom, da li će ga vratiti u Nemačku, ili ostaviti u Vatikanu. Postoji bojazan da bi on mogao da okuplja nezadovoljnike, konzervativce, a s druge strane, Franji se žuri da sprovede još neke reforme dok mu to zdravlje dozvoli. Imenovao je nove kardinale koji u potpunosti podržavaju njegov kurs, pa vodeći ljudi Vatikana ipak predviđaju da će biti "Franja posle Franje", čak i da se sadašnji papa odluči za penziju, čime bi bio treći u istoriji Vatikana.

Glasine kruže

Vatikanom se šire glasovi da je papa Franja već potpisao "ostavku" i predao je u državni sekretarijat, ali to nije potvrđeno. Ni Franja se o tome nije izjašnjavao, a procenjuje se da ove godine neće dobrovoljno u penziju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading