KAKO AMERI MOGU DA KORISTE LUKU ALEKSANDROPOLIS? Micotakis o sporazumu Grčke i SAD
Foto: EPA/ACHILLEAS CHIRAS

Sjedinjene Američke Države, prema novom odbrambenom sporazumu sa Grčkom, potpisanom 14. oktobra 2021. godine, dobile su na raspolaganje nekoliko novih vojnih baza, uključujući luku Aleksandropolis u severnoj Grčkoj i vojni kamp pored nje, svesne koliko je strateški važna lokacija luke.

Luka Aleksandropolis je postala najveća luka za tranzit američke vojne opreme u istočnu Evropu i Ukrajinu. Prema izveštajima medija, samo u julu je tamo poslato 2.500 vojnih vozila i drugog naoružanja. U decembru 2022. Sjedinjene Države su poslale 19 vozova vojne opreme u Evropu preko Aleksandropolisa.

Tokom konferencije za novinare, grčki premijer je upitan da li, u okviru sporazuma o odbrambenoj saradnji Grčke sa SAD, postoje planovi za uspostavljanje američke vojne baze u Aleksandropolisu, slično bazi Suda na Kritu.

"Ne. Kako SAD to mogu da iskoriste jasno je definisano u bilateralnom sporazumu o saradnji u oblasti odbrane", odgovorio je premijer.

Grčke vlasti su u maju odlučile da sporazum koji daje mogućnost SAD da koriste vojne baze na teritoriji Grčke, produže na pet godina.

Govoreći o odluci vlade da odustane od privatizacije luke Aleksandropolis, premijer je rekao da to neće uticati na razvojne planove jer je cilj da se luke modernizuju i opreme najsavremenijom opremom.

Prema njegovim rečima, planira se da kroz Aleksandropolis prođe kopneni koridor do Crnog mora, koji može da postane alternativa Bosforskom moreuzu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading