SNOUDEN OTKRIO Bajden izbegao zatvor zbog posedovanja tajnih dokumenata
EPA

Bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost i uzbunjivač Edvard Snouden rekao je  da je američki predsednik Džozef Bajden tokom svog mandata kao predsednik uspeo da izbegne zatvor zbog posedovanja više poverljivih dokumenata od mnogih uzbunjivača.

"Vredi napomenuti da se čini da je predsednik 'pobegao od zatvora' sa više poverljivih dokumenata od mnogih uzbunjivača. Poređenja radi, Rijaliti Viner je osuđen na pet godina samo zbog jednog dokumenta", napisao je Snouden na Tviteru, komentarišući vest da su dokumenti označeni kao "poverljivo" pronađeni u Bajdenovom istraživačkom centru, prenosi TASS.

Snouden je istakao i da su pre Bajdena i drugi zvaničnici bili u nezakonitom posedu tajnih dokumenata uključujući bivše američke predsednike Donalda Trampa i Bila Klintona, kao i bivšeg šefa CIA Dejvida Petreusa. 

"Ovi momci su imali na desetine, stotine dokumenata. Ali za njih nema zatvora", napisao je Snouden. U ponedeljak je CBS njuz preneo, pozivajući se na izvore, da je otprilike 10 vladinih dokumenata, označenih "poverljivo", pronađeno u Bajdenovom centru za diplomatiju i globalni angažman u Vašingtonu.

Bela kuća je potvrdila da su dokumenta 2. novembra 2022. pronašli Bajdenovi advokati, koji su potom obavestili Nacionalnu arhivu, gde svi takvi papiri moraju da se predaju.

Osoblje Arhive je obavestilo Ministarstvo pravde SAD, koje ispituje kako su poverljivi dokumenti dospeli tu. To je preliminarni korak, nakon čega će šef Ministarstva pravde morati da odluči o daljoj istrazi i imenovanju specijalnog tužioca koji će se baviti slučajem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading