BITNA ODLUKA ZA UKRAJINU NATO i EU donose novu deklaraciju
Foto: EPA/EPA

- NATO ostaje osnova kolektivne odbrane saveznika i od ključnog je značaja za evroatlantsku bezbednost. Prepoznajemo vrednost jače i efikasnije evropske odbrane koja daje pozitivan doprinos globalnoj i transatlantskoj bezbednosti - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Sporazum o jačanju veza između dve organizacije potpisaće 10. januara generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U dokumentu se navodi da se NATO i EU obavezuju da će podići partnerstvo na novi nivo, mobilišu sva raspoloživa sredstva, bila ona politička, ekonomska i vojna, za postizanje zajedničkih ciljeva.

Kako navodi belgijski list „Eho“, u nacrtu deklaracije navodi se da EU i NATO moraju tešnje da sarađuju usred sukoba u Ukrajini, pri čemu evropska odbrana treba da dopunjuje kolektivnu odbranu NATO-a.

List navodi da je tekst dokumenta morao značajno da se izmeni, budući da je pripremljen pre početka vojne operacije u Ukrajini.

- Tekst je bio pripremljen pre početka sukoba u Ukrajini, a zatim je potpuno prepravljen - rekao je izvor ovog lista.

STOLTENBERG LEŽERAN "Samo vi uđite u NATO i ne brinite za nuklearno oružje"

Moskva je više puta navodila da Zapad ima za cilj konfrontaciju i ekspanziju uključivanjem novih država u Severnoatlantsku alijansu i destabilizacijom granica. Prema rečima portparola ruskog predsednika Dmitrija Peskova, dejstva NATO-a neće doneti veću bezbednost zbog agresivne spoljne politike vojnog bloka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aca

10.01.2023 13:25

Ukrainci da ginu a odluke ce donti NATO AMERIKA I EU