"HILJADE AMERIČKIH VOJNIKA MRTVO I  STOTINE AVIONA UNIŠTENO!" Ovo je samo početak pakla - Objavljeno predviđanje za "Sledeći veliki rat“
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Izveštaj Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS), pod nazivom „Prva bitka sledećeg rata“, procenjuje da će SAD izgubiti najmanje dva nosača aviona i da će 3.200 američkih vojnika biti ubijeno za tri nedelje borbe, navodi se u saopštenju. CNN, koji je pregledao naprednu kopiju analize.

Simulacije, koje su sprovedene 24 puta, pokazale su da je Tajvan opstao kao autonomni entitet u većini scenarija, ali sa velikim gubicima za sve strane. „Sjedinjene Države i Japan gube desetine brodova, stotine aviona i hiljade pripadnika vojske“, predviđa se u izveštaju.

Kineska mornarica bi bila ostavljena "u ruševinama", a Peking bi mogao da izgubi 10.000 vojnika, 155 borbenih aviona i 138 velikih brodova.

U međuvremenu, tajvanska vojska bi bila „ozbiljno degradirana“ i ostavljena da brani ostrvo „bez struje i osnovnih usluga“. Japan bi takođe mogao da izgubi oko 100 aviona i 26 ratnih brodova jer američke baze na njegovoj teritoriji budu napadnute iz Kine.

CSIS je rekao da takav rat nije neizbežan „ili čak verovatan“, napominjući da bi Peking umesto toga mogao da se opredeli za strategiju diplomatske izolacije i ekonomske prinude.

Kineski predsednik Si Đinping rekao je da je cilj Pekinga „mirno ujedinjenje“ sa ostrvom, ali nije isključio silu.

U izveštaju se navodi da nema poređenja između sukoba na Tajvanu i krize u Ukrajini, jer bi bilo „nemoguće“ da se trupe i zalihe na ostrvo dovedu kada rat počne.

„Čime god Tajvanci da se bore u ratu, to moraju da imaju kada rat počne“, rekao je CSIS, tvrdeći da Vašington treba unapred da potpuno naoruža Tajpej.

Međutim, dok bi SAD mogle da izvoje „pirovu pobedu“ na Tajvanu, na kraju bi „dugoročno patile više od ’poraženih’ Kineza“, zaključuje se u izveštaju.

Peking posmatra samoupravni Tajvan kao sastavni deo svoje teritorije u okviru politike „Jedne Kine“ – koju priznaju SAD – i protivi se bilo kakvom obliku diplomatske i vojne pomoći vladi u Tajpeju. Kineski zvaničnici optužili su Vašington da namerno narušava dugogodišnji aranžman bliskom vojnom saradnjom sa ostrvom.

VOJNI SAVEZ RUSIJE I KINE - DA ILI NE? Bivši obaveštajac o velikom problemu koji se može javiti

Predsednik Džo Bajden je dva puta obećao američku vojnu podršku u slučaju kineske invazije, prvo u maju i ponovo u septembru. Zvaničnici Bele kuće su, međutim, povukli te izjave, navodeći da SAD ne ohrabruju nezavisnost Tajvana.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading