NEMCIMA SE TRESU GAĆE! Od nekada ratoborne nacije ovako nešto niko nije očekivao
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Broj Nemaca koji su odbili vojnu službu skoro se petostruko povećao od početka sukoba u Ukrajini, izvestila je u petak novinska agencija RND, pozivajući se na brojke koje je dostavila Savezna kancelarija za porodicu i civilna pitanja (BAFzA).

„U 2021. Savezna kancelarija za porodicu i civilne poslove primila je 201 zahtev za izuzeće od služenja vojnog roka, a 2022. godine bio je 951 takav zahtev“, rekao je portparol BAFzA.

Ministarstvo odbrane je RND-u dalo nešto drugačije brojke, rekavši da su prošlogodišnje prijave stigle od 223 aktivna vojnika, 266 rezervista i 593 osobe koje nisu služile vojsku.

Ministarstvo je napomenulo da ne samo aktivni vojnici imaju pravo da postanu prigovarači savesti.

Prema RND-u, mnogi su svoje prijave objasnili rekavši da nisu očekivali da će doći do sukoba u Ukrajini.

Prigovarači savesti još uvek čine mali deo od otprilike 183.000 ljudi koji trenutno služe u nemačkim oružanim snagama (Bundesver). Ali porast broja onih koji odbijaju da služe smatra se rastućim problemom, s obzirom na to da je Nemačka suspendovala obaveznu vojnu službu 2011. godine i da sada planira da pojača svoje odbrambene sposobnosti.

Kancelarija za upravljanje osobljem Bundesvera rekla je RND-u da „stvarni broj kandidata za vojnu službu opada od početka 2022.

Berlin je 2018. najavio planove da poveća broj vojnika na 203.000 tokom sedam godina. Nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini krajem februara, Nemačka je Kijevu snabdevala teškim naoružanjem, uključujući oklopna vozila i samohodne haubice.

NEMCI RATUJU DO POSLEDNJEG UKRAJINCA! Bundestag potvrdio, na front stižu moćni oklopnjaci!

Međutim, žurba Berlina da pomogne Ukrajini takođe je otkrila nekoliko problema unutar Bundesvera, kao što su nestašica municije i slučajevi neispravne opreme. Nemački mediji izvestili su prošlog meseca da se zemlja bori da ispuni svoje obaveze prema NATO-u zbog nedostatka određenih vrsta oružja i municije na zalihama.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading