VAISTINU ŠIROM PLANETE! Različiti običaji na najradosniji hrišćanski dan
Foto: pexels.com

U nekim zemljama, kao i u Srbiji, taj dan je državni praznik, dok u nekoliko drugih država Božić, 7. januara, slave samo manje verske zajednice. Način proslave i tradicija se razlikuje od države do države iako je proslava na isti datum, a ove nacije se pozivaju na julijanski kalendar, koji prethodi gregorijanskom, prema kome drugi deo sveta proslavlja Božić 25. decembra.

Rusija

Ruski pravoslavni vernici se, prema tradiciji, svakodnevno mole 39 dana pre Božića, sve do Badnje večeri, 6. januara, kada počinju svečane liturgije. Narednog dana, na praznik, porodica se okuplja oko trpeze na kojoj se nalazi, prema ruskim običajima, 12 vrsta jela u čast dvanaestorice apostola.

Ukrajina

Kada deca na nebu ugledaju Istočnu zvezdu, koja podseća vernike na Tri mudraca, u ukrajinskim domovima počinje Sveta večera. U kuće se unosi pšenica, što je stari običaj nazvan „diduh“ (Dedin duh), koji pripada kultu predaka. Vernici Ukrajinske pravoslavne crkve vekovima slave Božić 7. januara, ali Pravoslavna crkva Ukrajine, kojoj je autokefalnost dodelio vaseljenski patrijarh Vartolomej 2019. godine, zahtevala je nedavno od vlasti da se Božić u zemlji slavi 25. decembra, da bi se i na taj način prekinula svaka veza sa Rusijom, jer je Ukrajinska pravoslavna crkva u bliskim odnosima s Moskovskom patrijaršijom.

Gruzija

Gruzijska pravoslavna crkva okuplja više od tri miliona vernika. Na dan Božića Gruzijci izlaze na ulice, priređujući „Alilo“, tradicionalnu šetnju. Oblače tada posebnu odeću i ukrašavaju „čičilaki“, njihovu verziju božićnog drveta. U Gruziji se na Badnje veče čeka da sat otkuca 12 puta, a tek onda počinje večera uz domaće  gruzijsko vino.

Etiopija

Proslava Božića u Etiopskoj pravoslavnoj Tevahedo crkvi naziva se Gana, a prethodi joj dan posta. Mnogi hodočasnici u Etiopiji za Božić putuju u sveti grad Lalibelu, kolima ili čak pešice. Za pravoslavne vernike u Etiopiji podjednako značajan praznik je i Bogojavljenje, 19. januara.

Eritreja

Iako ne postoje provereni statistički podaci o religijskoj pripadnosti eritrejskog stanovništva, prema grubim podacima, oko 40 odsto stanovništva su hrišćani, polovina od njih su pravoslavci, a u delovima zemlje gde su većinsko stanovništvo 7. januar je neradan dan.

Egipat

Oko 15 odsto stanovništva ove afričke zemlje izjašnjava se kao hrišćani, a 90 posto ovog dela populacije spada u pravoslavne Kopte, koji Božić proslavljaju 7. januara.

Kazahstan

U ovoj zemlji je 7. januar, pravoslavni Božić, državni praznik, iako većinsko stanovništvo čine muslimani, većim delom suniti, a manjim šiiti.

Bivša Jugoslavija

Većina pravoslavnih vernika u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji slave Božić 7. januara, kao i vernici tzv. Crnogorske i Makedonske pravoslavne crkve.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading