"SA PUTINOM TREBA KAO SA MILOŠEVIĆEM!" Jeziva pretnja glavnog komandanta na Jugoslaviju!
Foto: Printscreen

Predsedniku Rusije Vladimiru Putinu treba suditi kao što je suđeno nekadašnjem predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, poručio je bivši komandant NATO-a u Evropi i glavni komandant agresije na SRJ 1999. godine, američki general u penziji Vesli Klark na panel diskusiji "Šta je cilj podrške Ukrajini".

"Ukrajina trpi ozbiljne gubitke. Ukrajinci gube ključnu infrastrukturu, koriste svoju energiju i industrijske i finansijske kapacitete. Mi tome doprinosimo", rekao je Klark, pozivajući da se Ukrajini isporuči oružje koje, zasad uzaludno, traži predsednik te zemlje Vladimir Zelenski.

Klark smatra da SAD i Ukrajina imaju različite ciljeve, zato što Ukrajina želi da povrati izgubljenu teritoriju, dok SAD žele da izbegnu direktan sukob Rusije i NATO-a.

Alo/ilustracija

 

"Kina je u savezništvu sa Putinom i posmatraju reakcije SAD. Oni vide kako američku administraciju plaše Putinove i Lavrovljeve pretnje nuklearnim oružjem", dodao je Klark.

I zato je, navodi, važno ispuniti sve zahteve Zelenskog, a naročito zahtev da se Rusima sudi za ratne zločine.

"Zapad nije dorastao svojoj obavezi da brzo osnuje tribunal za ratne zločine. To bi zločice privelo pravdi", naveo je Klark i dodao da zna koliko je takav postupak delotvoran zbog isukstva na Balkanu devedesetih godina prošlog veka.

"Kada je došlo vreme da se osudi Slobodan Milošević, bilo je onih u Beloj kući koji su smatrali da bi to moglo da oteža stvari. Nije ih otežalo, već ih je olakšalo. Prvi korak bi trebalo da bude suđenje Putinu i ruskim generalima za ratne zločine. Potreban nam je aktivan i stvaran tribunal koji će ih osuditi", poručio je Klark. 

"Kada sam bio komandant NATO-a za vreme konflikta na Balkanu bio sam odgovoran i zadužen za taj sukob. Osoba sa takvim zaduženjima mora da postoji i za sukob u Ukrajini", smatra on.  

Klark je viša puta ponovio da je "tragedija što Vašington ne daje Zelenskom sve što traži", i da SAD moraju da proizvedu više naoružanja kako bi pokazale svoju spremnost da se suprotstave Kini.

"Ukoliko Rusija pobedi Ukrajinu, nećemo moći da držimo problem Tajvana pod kontrolom", zaključio je Vesli Klark.

Pobeda Ukrajine nije prioritet vašingtonske administracije zato što joj ideja o Rusiji nakon Putina stvara nelagodu. Oni ne znaju šta će sa Rusijom ako ona izgubi rat, i šta bi to moglo da znači za Evropu i državnu vezbednost Amerike. Pomoć Ukrajini je pre svega važna kao priprema terena za buduće sukobe sa Kinom, rekla je na istoj panel diskusiji Debra Kejgan, nekadašnja zvaničnica Ministarstva odbrane SAD i savetnica Džordža Buša mlađeg.

Ona je istakla da Amerika više ne može da se pravi da sukob u Ukrajini nije proksi rat. "Ovo jeste proksi rat. Pobeda Ukrajine je naša pobeda", poručila je Kejgan.

Na onlajn konferenciji "Šta je cilj podrške Ukrajini" govorili su i penzionisani zapovednici američke vojske u Evropi, Filip Bridlav i Ben Hodžis.

I Filip Bridlav je, poput svojih prethodnika, kritikovao aktuelnu administraciju zbog toga što Kijevu ne obezbeđuje sve tipove oružja koje traži.

"SAD moraju da budu predvodnici kako bi ostatak sveta, kao po običaju, pratio", rekao je Bridlav. 

Bivši komandant američkih trupa u Evropi Ben Hodžis ocenio je da američka administracija izbegava da kaže "želimo da Ukrajina pobedi" zbog tradicionalnog stava da je Rusija nepobediva.

"Oni zapravo ne veruju da Ukrajina može da pobedi. Plaše se da bi Rusija mogla da eskalira sukob", rekao je on.

Onlajn konferenciju organizovala je organizacija SAD-Ukrajina, a svi učesnici diskusije članovi su američkog udruženja "Prijatelji Ukrajine".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (9)

Loading
Pera

30.12.2022 18:39

Ne verujem da postoji Amerikanac rođen u Americi a da neki njegov predak nije nekog ubio od kada je otkrivena Amerika. Ako znamo koliko Indijanaca su pobili i pogledamo gde su sve po svetu ratovali mala je verovatnoća da postoji rođeni Amerikanac a da mu na neki način ruke nisu ktvave.

Miki

30.12.2022 19:11

E da mi je doživeti da se napravi sud za amerikance i da ih sve osude za sve ratove što su vodili

Milan

30.12.2022 19:13

Какав дебил! Пореди Путина /Русију/ и Милошевића /Србију/ .

Kol

30.12.2022 20:24

E slobu nije ti to ap stbija banana ap kretencine no!!

Vera

30.12.2022 20:40

Kada ce Klarka licno da stigne pravda i na koji nacin?

Moni

30.12.2022 20:48

Pa nek udare na Putina ako smeju, pa nije im rusija jugoslavija i balavo rukovodstvo koje se izvinjavalo i uvlačilo zapadu...prava država neda svog šefa...

Dragi

30.12.2022 20:49

Rođen je ka zločinac i umreće kao zločinac zna on da ništa nije upravu šta je uradio Srbiji ali bog čemu presuditi budite ubedjeni

R.R

30.12.2022 21:44

Tebe psihopato bolesna treba nabiti na kolac i to na krovu zločinačkog pentagona za sve one zločine što si počinio