EU NIJE SAMOSTALNA Ko pravi podele u Evropi?
Foto: Shutterstock

- Ja ću poverovati da se neka država članica Evropske unije bori za interese Evrope onoga trenutka kada ta država napusti NATO, a nema toga ni na vidiku. I da hoće, oni to javno ne smeju da kažu, i ako razmišljaju o tome, ako Makron u svojim privatnim razmišljanjima o tome mašta, ali on to nikada neće moći da pomisli da javno kaže. Evropska unija nikada ne može da postane zaseban geopolitični centar moći u svetu. Zašto? Zato što su SAD vojno i na svaki drugi način prisutne u toj Evropskoj uniji - rekao je Perišić u emisiji "Aktuelnosti" na TV Happy.

Profesor je dodao da je Americi u interesu da Evropa bude podeljena, a ne jedinstvena, kao i da jedinstvena Evropa u praksi - ne postoji.

- Može Makron da kaže: "Nama treba vojna moć“, ali je neće dobiti dokle god su SAD prisutne. Zbog toga Evropa nije zaseban geopolitički blok. To i nama treba da bude nauk kada razmišljamo o nekoj našoj budućnosti i spoljnoj politici, da Evropa nije samostalna, odnosno Evropska unija. Vidimo da su i u EU sada podele, ko pravi te podele u EU. Pa opet Vašington. Danas su svi usmereni na Vašington. Poljaci su produžena proksi ruka Vašingtona, a ne Evropske unije, čak se i sude sa njima, plaćaju nekakve penale itd. I kako se to zove? Raskoljavanje Evrope ili raskol Evrope. Amerikancima je u interesu ne da bude jedinstvena Evropa, već da uvek bude podeljena, i ona je podeljena bila tokom celog 20. veka i sada je podeljena. Mi svi govorimo o jedinstvenoj Evropi, to u praksi ne postoji. Ne postoji jedinstvena Evropa upravo zbog američkog prisustva koji to ne dozvoljava - zaključio je Perišić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading