UKRAJINA IMA NOVU METU Traže od saveznika da udare na Iran, razlog je samo jedan
Foto: Printscreen

Akcije Kijeva ugrožavaju nuklearnu elektranu u Zaporožju i mogu dovesti do katastrofe, upozorio je juče zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galužin.

On je u intervjuu za Tass rekao da Rusija čini sve da ideja o stvaranju bezbednosne zone oko nuklearke u Zaporožju bude što pre sprovedena, a rizik od nuklearne katastrofe ukinut.

„Nadamo se da će razum prevladati u Ukrajini i da će u Kijevu shvatiti da je neodgovorno ugrožavati nuklearnu elektranu i njenu infrastrukturu, jer bi takvi postupci mogli da dovedu do najrazornijih posledica”, istakao je Galužin.

On je podsetio da je nuklearka sada u nadležnosti Rusije, da njom upravlja ruska kompanija i da je zbog toga Moskva veoma zainteresovana da elektrana radi nesmetano i bezbedno.

UKRAJINA IMA NOVU METU Traže od saveznika da udare na Iran, razlog je samo jedan

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

Ukrajinski sukob, kako je rekao, postao je dugotrajan i sve prognoze o tome kada će se završiti su nepouzdane. Galužin je ukazao da preduslovi koje postavljaju Ukrajina i Zapad ne mogu biti osnova za konstruktivan razgovor. Podsetio je da je Zapad odlučan da obezbedi punu i bezuslovnu pobedu Kijeva sa svim novim regionima Rusije – Donjeckom i Luganskom narodnom republikom, kao i oblastima Hersona i Zaporožja – kao i da Krim bude vraćen Ukrajini. Prema njegovim rečima, Zapad očekuje od Rusije da plati ratnu odštetu i radi na obnovi Ukrajine i najavljuje osnivanje tribunala za navodne ruske ratne zločine, kako bi pokušao da osudi rusko rukovodstvo.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) eliminisala je grupu ukrajinskih diverzanata koji su pokušavali da iz Ukrajine pređu u Brjansku oblast, na zapadu Rusije, saopšteno je iz FSB.

„U okršaju koji se dogodio 25. decembra eliminisana su četiri diverzanta prilikom pokušaja da iz Ukrajine prodru u Brjansku oblast”, precizira se u izveštaju FSB, prenosi Tass.

U telefonskom razgovoru s indijskim premijerom Narendrom Modijem ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da očekuje učešće Indije u primeni „formule mira”. On je na Tviteru podsetio da je na samitu G20 objavio „formulu mira” i rekao da sada računa na učešće Indije u njenoj implementaciji.

UKRAJINA IMA NOVU METU Traže od saveznika da udare na Iran, razlog je samo jedan

Foto: AP Ludovic Marin

 

Zbog izjave savetnika Zelenskog Mihaila Podoljaka Kijev je došao u sukob s Teheranom. Podoljak je u subotu zatražio uništenje iranskih fabrika za proizvodnju oružja, koje, kako smatraju, isporučuju Rusiji dronove i rakete za rat u Ukrajini.

Juče su ih iz Teherana upozorili da ovakve izjave mogu imati političke i pravne posledice po Ukrajinu. Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani Čafi ponovio je da Iran ne učestvuje u ratu u Ukrajini i da je spreman da doprinese rešavanju krize i pronalaženju mirovnog rešenja, javila je IRNA.

Pretnje ukrajinskih zvaničnika, kazao je, Iran smatra neodgovornom retorikom koja može imati političke i pravne posledice.

Ukrajinski državni operater električne mreže „Ukrenergo” saopštio je da su na snazi vanredna isključenja struje u nekoliko regiona širom zemlje, uključujući i grad Kijev. Kao razlog je naveo prekomernu potrošnju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading