ŠEF GRUPE VAGNER PRETI OLIGARSIMA Američki analitičari upozoravaju: Ovo je sve Putinov plan!
Printscreen

Ruske snage bezbednosti pokrenule su informativnu kampanju za nacionalizaciju imovine oligarha u cilju finansiranja rata, tvrdi američki Institut za proučavanje rata.

Američki analitičari izvode ovaj zaključak nakon što je Jevgenij Prigožin, šef Vagner grupe, dao izjavu da je u Rusiji neophodno konfiskovati imovinu i novac od pripadnika elite koji ignorišu ili ne podržavaju rat protiv Ukrajine. Prema rečima Prigožina, ove „bogataše” kontrolišu „zapadne gazde”.

Institut piše da su ove izjave dobile širok publicitet u ruskim medijima.

„Prigožin možda koristi takve populističke predloge da unapredi svoje političke ciljeve, podigne svoj profil u ruskom društvu i stvori uslove za podršku oštrim merama nacionalizacije“, navodi se u izveštaju.

Pored toga, ruski predsednik Vladimir Putin se 22. decembra indirektno oglasio protiv ruskih oligarha, izjavom da Rusi koji izvlače novac iz Ruske Federacije u inostranstvo i nemaju nikakve veze sa zemljom „predstavljaju opasnost“. Putin je na kraju govora rekao da su velika većina ruskih biznismena ipak patriote.

DA LI OVO ZNAČI KRAJ RATA U UKRAJINI? Putin objavio: Spremni smo

"Možda sada Putin pokušava da iskoristi pretnju nacionalizacijom koju je izrazio Prigožin da primora elite da podrže rat i njegovo finansiranje", zaključuje ISV.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading